Минимална заплата в Европа иска новият председател на ЕК Сред идеите й са промени за защита на околната среда, включително и данък върху CO2

Чайка отвлече чихуахуа от двора на собственичката му

50 000 потребители останаха без ток в Ню Йорк

Верижна катастрофа на магистрала „Тракия“ край Стара Загора

Новият шеф на фонд „Земеделие“: Служителите ни са в стрес, само трима от директорите са на работа

Най-малко 32 души са загинали от удари на мълнии в Северна Индия за един ден

Махат от КАТ първата регистрация на автомобили Паспорт за всяка кола, влизаща в България

Превозвач заплашва да остави Севлиево без междуградски транспорт Причината - липса на годишни винетки за автобусите

Григор Димитров падна с една позиция в световната ранглиста

Защо Тръмп обича “взвода” на радикалните социалистки Да определиш дневния ред на обществената дискусия

Как човек сте, ако нямате селфи с морски пейзаж?

EK разработва пакет с помощи за Ирландия заради Брекзит

63-годишен англичанин се е удавил в морето в Бургас

САЩ ще изпратят астронавти на дългосрочна мисия на Луната

Маскирани нападнаха с пръчки участници в масов протест в Хонконг (ВИДЕО)

Всеки трети българин не знае колко е скъп заемът му

34% от българите, които ползват потребителски кредит, не знаят при какъв годишен процент на разходите (ГПР) са им били отпуснати средствата, показва проучване на финансовия портал „Моите пари“ сред 1093 потребители у нас. За година делът на незнаещите се е увеличил сериозно, тъй като през миналата година са били 20%. Отделно 11% от взелите потребителски кредит са посочили, че изобщо не знаят какво е ГПР.

Това е най-обективният показател, по който клиентите могат да сравнят офертите за кредит на различните банки, припомнят експерти. В него се включва не само лихвата по заема, но и всички такси и комисиони. „При теглене на потребителски кредит хората все по-често са склонни да приемат офертата на банката, в която получават заплатата си. В тази ситуация обаче кредитните институции рядко рекламират собствените си оферти с ГПР“, коментира финансовият анализатор Иван Стойков. Така клиентите нямали ясна представа какви други оферти има на пазара и дали тази, която избират, е най-изгодна за тях.

23% от хората с потребителски кредит посочват, че са взели заем от банката, в която им превеждат заплатата. За други 23 на сто водещ критерий е била бързината на отпускане на средствата. Само за 13% важен е бил ГПР.

ПРОГНОЗА

България трета по ръст на заплатите

България ще е на трето място в Европа по ръст на заплатите през 2016 г., прогнозира глобалната консултантска къща Korn Ferry. Пред страната ни се нареждат единствено Румъния и Литва. Според прогнозите на компанията служителите у нас ще получат средно увеличение на заплатите от 4% при очаквана инфлация от едва 0,1 на сто. Прогнозите са по-високи от средните за Европа, където се очаква догодина да има ръст на възнагражденията от 2,8%. В същото време средната инфлация за Стария континент ще бъде 0,5%. Значителен ръст на заплатите се очаква още в Обединеното кралство, Франция и Германия.

8200 лв. е средният размер на потребителските кредити, отпускани през тази година, съобщи Румен Радушев от Пощенска банка. През м.г. средната сума е била 7940 лв. Според банката има ръст на отпуснатите потребителски кредити, като отминава пика на заемите за рефинансиране на стари дългове. Радушев посочи още, че очаква лихвите по жилищните кредити масово да раднат до нива от 4,5-5%, а по потребителските – до под 10%.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.