Лукарски гази 2 закона за назначение на чиновник

С изтичането на мандата на сегашния директор на Центъра на промишлеността на България в Москва Илиян Цонев изискванията към длъжността бяха занижени с наредба. Така от следващия мандат постът ще може да се заема и от бакалавър, а не както досега само от магистър. Освен това вече директорът на центъра ще има и заместник.

Оказа се обаче, че промяната на Наредбата за дългосрочни командировки в чужбина, предложена от министъра на икономиката Божидар Лукарски, противоречи на два закона - за администрацията и Закона за дипломатическата служба, които изискват магистърска степен за този пост. Проблемът произтича от това, че службата се числи и като дипломатическо учреждение, и като поделение на българското ведомство.

Центърът за подобряване на икономическите и търговските отношения между двете страни е юридическо лице на бюджетна издръжка към министъра на икономиката. Освен това службата има дипломатически статут, което означaва, че директорът му има дипломатически ранг към посолството на България в Москва. Така в противоречие и на двата закона с нормативната промяна за дипломатически служители на центъра в Москва вече ще могат да се назначават бакалаври, въпреки че в закона ясно пише, че подобно образование не е достатъчно.

Според тълкуването на ведомството на Божидар Лукарски с премахването на изискването за магистърска степен за тази длъжност се коригира противоречие със Закона за администрацията. Това е така, защото представителите на Министерството на икономиката в други столици към дипломатическите и консулските представителства в чужбина се командироват по реда на Закона за дипломатическата служба, а тези в търговското представителство в Москва - по Наредбата за дългосрочни командировки в чужбина.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика