На 18 юни 2019 да почерпят

Макрон призова за диалог с Иран и призова Техеран към търпение

Българският език е петият по популярност в „дарк нет“

Премиерът Борисов е провел телефонен разговор с генералния секретар на ООН Двамата са обсъдили борбата с климатичните промени и опазването на околната среда

Мъжете съжаляват за пропуснат секс, жените – за случил се

Масов бой пред Съдебната палата в центъра на София

Ядрените сили с по-модерни арсенали Москва разполага с 6500 срещу 6185 за САЩ

Част от черешите в Сливенско остават необрани заради ниски изкупни цени

Френски милиардер купи аукционната къща на Sotheby’s

Най-голям ръст при заемите до 250 хил. лв.

Суперкомпютър като на НАСА догодина в България (обзор) Технологията ще бъде използвана в медицината, фармацевтиката, автомобилната индустрия, строителството, от климатолози, спецслужби и др.

Могерини: Доверието в ЕС ще пострада, ако не започнем преговори с Македония и Албания

Бившият египетски президент Мохамед Морси почина в съда

Деница Златева: Не съм очаквала такава буря заради оставката на Нинова

Няма македонска нация преди 1944 г. Гоце Делчев в писмата си пише, че е българин

Лукарски гази 2 закона за назначение на чиновник

С изтичането на мандата на сегашния директор на Центъра на промишлеността на България в Москва Илиян Цонев изискванията към длъжността бяха занижени с наредба. Така от следващия мандат постът ще може да се заема и от бакалавър, а не както досега само от магистър. Освен това вече директорът на центъра ще има и заместник.

Оказа се обаче, че промяната на Наредбата за дългосрочни командировки в чужбина, предложена от министъра на икономиката Божидар Лукарски, противоречи на два закона – за администрацията и Закона за дипломатическата служба, които изискват магистърска степен за този пост. Проблемът произтича от това, че службата се числи и като дипломатическо учреждение, и като поделение на българското ведомство.

Центърът за подобряване на икономическите и търговските отношения между двете страни е юридическо лице на бюджетна издръжка към министъра на икономиката. Освен това службата има дипломатически статут, което означaва, че директорът му има дипломатически ранг към посолството на България в Москва. Така в противоречие и на двата закона с нормативната промяна за дипломатически служители на центъра в Москва вече ще могат да се назначават бакалаври, въпреки че в закона ясно пише, че подобно образование не е достатъчно.

Според тълкуването на ведомството на Божидар Лукарски с премахването на изискването за магистърска степен за тази длъжност се коригира противоречие със Закона за администрацията. Това е така, защото представителите на Министерството на икономиката в други столици към дипломатическите и консулските представителства в чужбина се командироват по реда на Закона за дипломатическата служба, а тези в търговското представителство в Москва – по Наредбата за дългосрочни командировки в чужбина.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.