Калабрийската мафия инвестирала милиони в България

Калабрийската ндрагета – една от най-богатите и мощни мафии в света е избрала България, за да инвестира своите капитали. Това става ясно от разговори, записани със специални разузнавателни средства във връзка с разследвания срещу наркотрафика в Италия. От един такъв разговор се разбира, че мафиотско семейство иска да построи огромен хотел на Черноморието и инвестира в него над 160 млн. евро.

Новината съобщиха пред „Труд“ италианският прокурор Никола Гратери и проф. Антонио Никасо - учен от световна величина, експерт в областта на организираната престъпност. Двамата дойдоха у нас, за да представят книгата си „Бялото злато“ – най-новото разследване за пътя на кокаина от Колумбия и Перу през Аржентина, Бразилия, САЩ, Австралия, Германия, Италия, Англия, България и други европейски държави.

„България е привлекателна за ндрагетата по две причини. Първо, у вас данъците са много ниски. Като открие тук фирма, мафиотското семейство плаща само 10 % данъци. Второ, у вас има силни организирани престъпни групи. Те правят от България идеална страна за мафията - и за трафика на кокаин благодарение на варненското пристанище, и за трафика на хероин благодарение на близостта ви до Афганистан. Консумацията на тези наркотици у вас е слаба, имате най-много 25 000 консуматори. Но нивото на българските престъпни групи расте благодарение на новите технологии. В момента поне 6 мафиотски семейства имат отношения с български престъпни групи – за наркотици и пране на пари“, заяви проф. Никасо.

Прокурор Гратели потвърди в качеството си на действащ магистрат: „ От 2005 г. насам много от разследванията в Италия изкараха наяве отношенията между ндрагетатата и България.“

Подробности четете утре в интервю с италианския обвинител.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини