Инвеститорите избират офис площите 70% от купувачите са от Централна и Източна Европа

Турист почина на бул. „Мария Луиза“ в столицата

Емил Радев: Хакването на базата данни на НАП е политическа поръчка

Къща на клошар изгоря до основи в Дичин Огнеборци спасили стопанина от пламъците

ЗК Лев Инс е готова да съдейства на институциите срещу киберпрестъпността Изявление на ЗК Лев Инс по повод кибератаката в НАП

Най-малко 32 жертви на мълнии в Индия, десетки са ранени

8 европейски държави създават механизъм за разпределение на спасени мигранти

25-годишен мъж е с опасност за живота след катастрофа в Русе

С 3% повече новородени в Шуменско

Мъж наръга 50-годишна жена в корема в Плевенско

Съдят надрусан шофьор без книжка, карал кола с фалшиви номера

66-годишен мотоциклетист е загинал при катастрофа край Кърджали

Сестрите Стоеви ще продължат да играят за България

Руското министерство на отбраната: Самолетите ни не са нарушавали въздушното пространство на Южна Корея

Дезинфекцират паркингите по магистрала „Тракия“ заради африканската чума

Цецка Цачева: Парламентът е в дълг към българските адвокати

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева уважи честването на 115- годишнината от създаването на Великотърновската адвокатска колегия. Сградата на музея “Възраждане и учредително събрание” се оказа тясна да побере всички желаещи да уважат събитието. Сред гостите бяха омбудсманът Мая Манолова, кметът Даниел Панов, областният управител проф. Пенчо Пенчев, председателят на Великотърновския общински съвет Венцислав Спирдонов, висши магистрати.

В приветственото си слово Цецка Цачева посочи, че и 42-то, и 43-то Народни събрания са в дълг към българските адвокати, защото все още не са приети промените в Закона за адвокатите. По нейни думи обаче това ще се случи скоро. „От друга страна, добрата новина от вчерашния ден е, че с огромно мнозинство беше подкрепена на второ четене промяната в Конституцията на България, според която за първи път Висшият адвокатски съвет ще има право да се обърне към Конституционния съд в подкрепа на правата, свободите, законните, интереси, върховенството на закона и демократичните ценности на обществото”, каза още Цачева.

Председателят на Великотърновската адвокатска колегия припомни на гостите историята на сградата. Тя посочи, че именно в нея са се помещавали първите съдилища във Велико Търново, а заедно с това започнала да функционира и българската съдебна система. В сградата, която днес е позната като музей, в миналото са работили първите търновски адвокати. “Стените тук още помнят пламенните защитни речи на първите членове на Великотърновската адвокатура- хора достойни и образовани, с висок морал и отговорност, работещи усърдно и всеотдайно за създаване и укрепване на българското правораздаване и защита правата на гражданите”, поясни Веселка Коева.

Тя изтъкна, че мястото на честването не е избрано случайно. “По този начин ще си спомним за нашите предшественици, за техните тревоги и съмнения, битки и победи по пътя на европейското развитие и утвърждаване на законността, за да усетим принадлежността си към един достоен елит, който е спомогнал за изграждането на съвременна България”, добави председателят на Великотърновската адвокатура.

По нейни думи в днешното време на безверие, противопоставяне, нарушение на авторитети, недоверие в институциите, когато имиджа на адвокатската професия остана мит, има смисъл връщането към историята. “Така ще възвърнем самочувствието си на хора с достойна и значима професия, необходими на страната и обществото, за отстояване на законността, справедливостта и европейските ценности”, каза в заключение Веселка Коева.

Кметът Даниел Панов поздрави адвокатите и ги призова да продължават да бъдат близо до хората, да защитават техните граждански права. „Вие винаги сте се отличавали с обществена ангажираност, участие в културния живот и благодетелстване. Радвам се, че точно тук, в тази историческа сграда, където са поставени основите на развитието на

Третата българска държава, чествате вашия юбилей”, обърна се към правозащитниците Даниел Панов.

По време на тържеството официално бе представена новата книга на Катя Митова-Ганева – писател, историк и общественик. Осемгодишният й труд е озаглавен „Историята на великотърновската адвокатура”. За пръв път бе излъчен и документалният филм

„Историята на една достойна гилдия”, дело на режисьора Георги Василев.

Кметът оцени новия творчески продукт на Катя Митова-Ганева като ценна и необходима придобивка за всеки един великотърновски дом и за всяка адвокатска кантора. „Книгата се чете на един дъх и показва историята на адвокатурата в нашия град в детайли. Има много интересни факти. От страниците разбрах, че последователят на Стефан Стамболов Марко Тотев е бил забележителен адвокат и професионалист и няма загубено дело. Той отивал на работа с два файтона. В единия пътувал самият той, в другия возил шапката си. Това Марко Тотев правел от уважение към професията”, продължи Даниел Панов. Той каза още, че много търновски адвокати са били също министри, депутати, висши магистрати, областни управители и кметове. „Радвам се, че тази книга ще има и следващи томове”, завърши кметът на Велико Търново.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.