8 години затвор за 16-годишен, убил старец за 46 лв.

Апелативният съд във Велико Търново изцяло потвърди присъда на плевенски магистрати, които постановиха 8 години затвор за 16- годишно момче, ограбило и убило старец. На първа инстанция Лилко А. е признат за виновен, че на 17 декември 2014 год. в плевенското село Николаево, проникнал в дома на 73- годишния Дечо Д. Момчето откраднало три пакета кафе, чанта от плат, обикновени вафли, чифт мъжки чорапи, катинар с ключ, стар мобилен апарат, СИМ карта и сумата от 4 лева на монети. Отнетите вещи са на стойност около 46 лв.

След това Лилко убил стопанина. На първа инстанция съдът е определил наказание от 12 години лишаване от свобода на подсъдимия. Делото обаче преминало по реда на съкратеното съдебно следствие и присъдата е редуцирана с една трета. Така Окръжният съд в Плевен постанови 8 години затвор за Лилко при първоначален строг режим.

Делото в Апелативен съд Велико Търново бе образувано след като служебният защитник на подсъдимия входира жалба. Като единствено основание за обжалване на акта са посочили несправедливост на наложеното наказание. По време на съдебно заседание подсъдимият и неговият адвокат са изложили съображения за неправилно определяне на наказанието в неговият максимален размер, с оглед младата възраст на Лилко и обстоятелството, че в затвора той е навършил 18 години. Те помолили за решение, с което да бъде намалено по размер наложеното на подсъдимия наказание.

Апелативният съд във Велико Търново постанови, че жалбата на подсъдимия и защитника му е неоснователна и потвърди изцяло присъдата. Решението подлежи на обжалване в 15 дневен срок от съобщаването му на страните.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони