Христо Иванов: Не съм се отказал от съдебната реформа и ще продължа да се боря за нея

"Не съм се отказал от съдебната реформа и ще продължа да се боря за нея". Това каза пред журналисти Христо Иванов, министър на правосъдието в оставка.

"Надявам се тази моя оставка да послужи за добро и да се осъзнае необходимостта от реална и дълбоко осъзната политика по борба с корупцията. Не само на хартия и стратегия, но и като реакция по конкретни ситуации”, каза още Иванов, цитиран от "Фокус".

По думите му оставката му е била резултат от поведението на институциите и реакцията им на скандала „Янева-Ченалова”, от действията на парламента, от отказа да се направи сериозна проверка и да се обърне сериозно внимание на този казус и огромната медийна кампания срещу него, която му е показала липсата на подкрепа. Според Иванов парламентът е отказал да зачете международния стандарт и ценността на съдийската независимост. По думите му е била зачетена онази сенчеста власт на главния прокурор, която е изкривила политическия процес и е принудила мнозинството да се откаже от собствените си подписи.

„Не се преборихме и няма воля за борба срещу корупцията и няма воля за това, но започна вътрешно разделение между черните и белите овци в съдебната власт. Това е най-важното, аз бях негов свидетел и си тръгвам с чувството за изпълнен дълг. Толкова можах, дано следващия да може повече”, добави Иванов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини