Хакнаха сайтовете на летищата в Бургас и Варна

Концесионери лъжат с чадърите на плажа Заради шмекерии туристите няма да се върнат по морето

Планински спасители свалиха жена със счупен крак от Витоша

Главният редактор на „Труд“ Петьо Блъсков: Всеки ръководител на високо равнище трябва да има мозъчна група, но да не е съставена от известни социолози

България с над 800 медала от олимпиади по природни науки Учредяваме международните състезания по физика и астрономия

Алпинист се отказа от върха, за да спаси живот В самото подножие на връх Ленин в Памир Георги Илков-Темето жертва мечтата си

Верижна катастрофа с 4 коли предизвика задръстване на път Е-79 край Симитли

Председателят на касата Жени Начева: Частните фондове и НЗОК с еднакви здравни услуги

Индия ще направи втори опит да изстреля космически апарат към Луната

Кметът на Разлог вдигна сватба на сина си (СНИМКИ)

Започна умъртвяването на 17 000 прасета от свинекомплекса в село Николово

Фалшив изумруд? Няма грешка с малахита

249 са кандидат-студентите за новия Факултет по медицина Първото класиране ще бъде обявено на 5 август

Форбс: Хакери са откраднали огромно количество данни от федералната служба за сигурност на Русия

Пендаровски: Комисията за историческите въпроси между Северна Македония и България е в задънена улица

Умерената опозиция: Да създадем единна сирийска войска срещу „Даеш“

ХАЛЕД ХОДЖА,

МУАЗ АЛ ХАТИБ,

АХМАД АЛ АСИ ДЖАРБА,

ХАДИ АЛ БАХРА

Като нахлу в Сирия, Русия, изглежда, смята, че нейното присъствие ще й даде възможност да определи изхода от конфликта. Президентът Путин обаче вероятно е събудил могъщи сили, за чието съществуване дори не е предполагал. За по-малко от месец всички революционни групировки решиха да си сътрудничат, за да водят освободителна война срещу Русия, която се превърна в пряк съучастник на престъпленията на Башар Асад.

В началото Путин обяви пред целия свят, че руската военна мощ ще бъде насочена към борба срещу „Даеш“ („Ислямска държава“ – б.р.). Той обаче реши, че най-добрият начин да направи това е да подкрепи режима на Башар Асад, който всъщност е този, който роди този тумор. Путин яхна вълната на световния страх от джихадистите, за да унищожи сирийската опозиция, да убие стотици мирни граждани и да предизвика бягството на още 250 000 души. но въпреки сметките на Москва, стратегически превес получи „Даеш“, а не силите на Бащар Асад.

Сирийците повече от всички други са разтревожени за сигурността на своята страна и осъзнават каква заплаха представлява „Даеш“. Затова те настояват за възобновяването на мирните преговори едновременно по два въпроса – формирането на преходно правителство и борбата с тероризма. Единственият начин да бъде създадена сила, способна да се бори срещу терора, и да бъде стабилизирана ситуацията в страната е да се изработи политически план, гарантиращ истинско предаване на властта, което ще изключи от играта сегашните ръководители на режима, и ясно формулиращ крайната цел – оттеглянето на Башар Асад. Под оттегляне разбираме пълно приключване на управлението на семейството на Асад и последователен план за реформиране на цялата сфера на сигурност. При спазването на тези условия опозицията е готова да работи със сирийските правителствени организации, а Свободната сирийска армия (ССА) – да насочи всичките си сили за борба срещу „Даеш“ и за сътрудничи с подразделенията на сирийската правителствена армия, не свързана непосредствено със семейството на Асад.

Сирийските революционни сили не искат да воюват, за да защитават интересите на чужди регионални или международни играчи, и не са готови да действат по нечии указания. Русия ще допусне сериозна грешка, ако настоява за съхраняването на властта на Башар Асад. Ако Русия направи обратното и признае, че Башар Асад е източник на всички останали заплахи и че той е подхранвал екосистемата на тероризма, ще се намерят достатъчно сирийци от политическата опозиция, готови да сътрудничат с нея.

Русия трябва най-накрая да разбере, че Башар Асад е този, който разцепи обществото и унищожи националните институции. Точно като го накараме да си иде, а не като съхраним властта му, ще можем да спасим това, което е останало от сирийската държава, и да реабилитираме ценностите на разнообразието и равенството, да възродим нашата обща преданост към Сирия, за да започнем истинска борба срещу екстремизма и тероризма.

* Халед Ходжа е настоящ лидер на Националната коалиция на сирийските революционни и опозиционни сили. Муаз ал Хатиб, Ахмад ал Аси Джарба и Хади ал Бахра са бивши ръководители на организацията, обединяваща умерената опозиция, бореща се срещу Башар Асад. Тя твърдо се разтграничава от „Даеш“. Препечатваме призива на четиримата лидери от френския вестник „Монд“, цитиран от Клуб Z.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.