Българска кампания с международна награда за дигитален маркетинг

Как Роналдо доведе Де Лихт в „Ювентус“

Откриха две нови огнища на чума по свинете у нас

Мино Райола за Де Лихт: По манталитет е над Павел Недвед

Петя Аврамова: АПИ е спряла продажбата на винетки с едномесечно действие

Украинец, работил за Майкрософт, открадна 10 млн. долара в криптовалута

Премиерът Борисов обсъди план за ускорено развитие на автомобилната индустрия с представители на Аутомотив Клъстер България

„Технополис” започва изграждането на нов търговски център в Благоевград Наематели в него ще бъдат магазини за дамскa и мъжка мода, както и за стоки за дома

Обраха холандец в Шумен

Вижте кой е хакерът, пробил системите на НАП

Вижте какво реши Министерският съвет днес, 17 юли 2019 г.

Апелативният спецсъд остави в ареста 11 души, задържани заради нелегална фабрика за цигари в Пловдивско

Светът отбелязва 50 години от старта на мисия „Аполо 11“ (ВИДЕО + СНИМКИ)

Задържаният за кибератака срещу НАП остава в ареста за 72 часа

Иззеха 11 пушки и пистолети от бракониери

Мая Манолова внесе в парламента 5 кандидатури за заместник-омбудсман

Омбудсманът на Република България Мая Манолова внесе днес в Народното събрание 5 кандидатури за избор на поста заместник-омбудсман. Това съобщиха от пресофиса на институцията

Всички кандидатури са по предложения на граждански организации в страната.
Асоциация „Прозрачност без граници“ номинира Диана Ковачева –министър на правосъдието в първия Кабинет „Борисов“. Националната мрежа за децата предложи Деница Димитрова – депутат в 40-то Народно събрание от ПГ на НДСВ. Съюза на слепите в България – досегашния заместник-омбудсман Хюсеин Исмаил. Фондация „Партньори – България“ предлагат Айсун Авджиев, а Анжелика Цокова е номинирана от Гражданско движение „ДНЕС“ и Гражданско движение „ДНЕС“ – Общество срещу произвола.
Общо 9 предложения постъпиха в деловодството на институцията, но след проведени интервюта с всеки от кандидатите Мая Манолова се спря на пет, които депутатите в Народното събрание да обсъдят.

„Петте кандидатури са ми предложени от неправителствени организации, отговорят на изискванията на закона и имат опит в защитата на човешките права. Убедена съм, че трябва да има избор за заместник-омбудсман, а не просто назначение, подпечатано в пленарна зала. Според мен избор означава състезание. По тази причина съм внесла петте кандидатури. Очаквам парламентът да организира публична процедура по тяхното изслушване“, каза след внасянето омбудсманът Мая Манолова.

КРАТКИ ВИЗИТКИ НА НОМИНИРАНИТЕ:

Диана Ковачева е завършила право в Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, притежава магистърски степени по право на Европейския съюз от Софийския университет и от Университета Нанси 2, Франция. Доктор е по Международно право и международни отношения , има специализации в областта на правата на човека. Диана Ковачева е дългогодишен изпълнителен директор на националното представителство на Transparency International за България и министър на правосъдието в периода 2011-2013 година. В момента е научен сътрудник в Института за държавата и правото при БАН и преподавател по Международно право в Университета за национално и световно стопанство. Владее английски, френски и руски език. Носител е на Ордена на Британската империя, който се присъжда за принос към обществото и обществено значими каузи.

Деница Димитрова е бакалавър по Счетоводство и контрол от Икономически университет Варна. В периода 2005-2009 година е била народен представител, има професионален опит като счетоводител, каквато длъжност заема и към момента. Член на управителния съвет на фондация „Карин дом“. Владее английски, чешки и словашки език.

Хюсеин Исмаил е завършил право в Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, както и Стопанския колеж към Университета за национално и световно стопанство, специалност „Публична администрация“, със степен „професионален бакалавър“. Има специализация по „Структурни фондове на Европейския съюз, оперативни програми в България“. Притежава професионален опит като юрисконсулт, адвокат и председател на фондация „Хоризонти“. От 2011 година до момента заема длъжността заместник-омбудсман на Република България. Владее английски език.

Айсун Авджиев е бакалавър по етнология и магистър по международни отношения от Анкарския университет. Доктор по регионална и политическа география в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Притежава професионален опит в неправителствения сектор. В периода 2007-2014 година е координатор на Информационните офиси на член на Европейския парламент. Владее руски език и английски език.

Анжелика Цокова е магистър по изкуствознание от Висшия институт за изобразителни изкуства „Николай Павлович“ – София. Притежава специализация по психоанализа от Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и свидетелство за професионална подготовка по Международен бизнес с интелектуална собственост и застраховане от Института за следдипломна квалификация на Университета за национално и световно стопанство. Професионалният й опит включва дейности арт менажер и външна реклама. От основаването през 2011 година до настоящия момент е председател на ГД ДНЕС. Владее руски и английски език.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.