Томислав Дончев: Около 94% са брутните плащания по всички оперативни програми

Около 94% са брутните плащания към момента по всички оперативно програми. Това каза Томислав Дончев, заместник министър-председател по европейските
фондове и икономическата политика, по време на дискусионен форум "Общините през програмен период 2014-2020", предаде "Фокус".

"Историята показа, че каквито и турболенции да има в България на национално ниво, това, което крепи държавата в трудни и тежки моменти, е силното местно управление, което има", категоричен беше Дончев. Той припомни, че остават близо 3 седмици до изтичане на стария програмен период. "Около 94% са брутните плащания към момента по всички оперативни програми. Според мен имаме сила за още", посочи Дончев и уточни, че финалната цифра ще бъде ясна към средата на месец януари. "Каквото и да е то, всеки резултат над този е поне задоволителен", смята той.

"За първи програмен период, ако достигнем плащания от 95% би било постижение. Фактът, че въпреки всички трудности - късният старт, колективната неопитност и всички грешки - постигнахме много, но това е колективна услуга", категоричен е той. "За стария период общините са подали 4584 проекта, 2677 са одобрени и са изпълнени или се изпълняват от оперативните програми. Имаме сключени договори за 5, 700 млн. лв., от които 4,700 млн. лв. са платени и има още да се плащат", изброи той. "С този ресурс успяхме да върнем пулса и да вдигнем инвестиционния замах. Изминахме дълъг път, който не винаги беше лесен", каза още Дончев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес