Разследване на Форумнюз: От любов към реформата, или какво е общото между О. Хенри и Гроздан Караджов

Как депутатът от Реформаторския блок Гроздан Караджов и съпругата му Цецка Никифорова – Караджова преповтарят история на двама герои от разказ на О. Хенри, разкрива сайтът Форумнюз. Предлагаме ви текста на репортерското разследване:

За начало – ще преиначим думи на Уилям Сидни Портър, по-известен с литературния си псевдоним О. Хенри, работил като фармацевт, овчар, общ работник, чертожник, журналист, банков чиновник, съпруг на 17-годишната Етъл Естес, писател, продал повече копия от книгите си от Библията (посмъртно разбира се) и прочие шарлатанин. Между другото е лежал в затвора в Охайо по присъда “пет години лишаване от свобода” за незаконно присвояване на пари.

Та, този Портър/О. Хенри, в разказа си “От любов към изкуството” казва следното: “Когато обичаш изкуството си, никакви жертви не са ти тежки”. Разказва за Джо и Дилиа, които са семейство, и които са учили в класа на великия Маестро, за когото не може да не сте чували. Джо и Дилиа били много щастливи според Портър/О. Хенри, докато имали пари. Така е винаги. Но нека не бъдем цинични, призовава ни продалият повече екземпляри от божиите пророци.

Сега ще говорим за чл. 309, ал. 1 от Наказателния кодекс на Република България. И за герои, различни от Джо и Дилиа. Настоящите герои са Гроздан Караджов и Цецка Никифорова – Караджова. Те матрично преповтарят историята на Джо и Дилиа от споменатия по-горе разказ. Но без любовта към изкуството. За какво става дума?

Кой е Гроздан Караджов?

Гроздан Караджов е съосновател на Федерацията на независимите студентски дружества и главен секретар на “Отворено общество”, председател на фондация “Демокрация”, придобил известност покрай конфликта на Маестрото с Майкъл Чорни, осъден от последния за твърдението, че “е негодник, който имал проблеми със закона”, политически “погребан”, реанимиран във втората декада на 21 в. от Маестрото, и знаков “народен представител” в 43-тото Народно събрание. Минал в опозиция на 9.12.2015 г. в знак на несъгласие с неприетите промени в Конституцията, касаещи съдебната реформа. Толкова за Гроздан. Интересната фигура в случая е тази на съпругата му – Цецка Никифорова-Караджова. И тук Борисов трябва да си посипе главата с пепел. Защото без петел съмва, ама без кокошка – не.

За какво става въпрос?

Важната фигура в случая, за който ще говорим, е съпругата на Гроздан Караджов – Цецка Никифорова Радева – Караджова. Та, Цецка е съпруга на Гроздан, и понеже Гроздан душа дава за народа, Цецка трябва да се грижи за финансите на семейството. Това тя прави като управител на “Интерланг” ЕООД до 11.03.2015 г. Основната дейност на “Интерланг” ЕООД според Търговския регистър е преводаческа дейност и легализация на документи, и като такава – “Интерланг” ЕООД с управител Цецка Караджова, кандидатства в конкурс за обществена поръчка относно извършване на писмени преводи на официални документи от български на чужд език и обратно, за нуждите на, забележете, Администрация на Главния прокурор, Върховна касационна прокуратура, Върховна административна прокуратура, Национална следствена служба, и Бюро по защита при Главния прокурор. Забележете и още нещо – касае се за преводи на официални документи, съдържащи класифицирана информация. До тук чудесно. Хеле пък, когато съпругата на самоотвержен слуга на народа участва в конкурс за изброените по-горе неща, няма причина да не спим спокойно.

И, логично или не, “Интерланг” ЕООД печели въпросната обществена поръчка. На 27.07.2015 г. обаче конкурентната на управляваната допреди няколко месеца от съпругата на реформатора Гроздан Караджов Цецка – “Орхидея-94”ЕООД входира писмо в Администрацията на Главния прокурор, с което твърди, че управляваното от Цецка Караджова “Интерланг” ЕООД е съставило неистински частни документи, а именно граждански договори за предоставяне на преводачески услуги. Твърдението на “Орхидея-94” ЕООД е, че тези фалшиви на разговорен език договори са съставени от управляваната от Цецка Караджова фирма, с цел да покрие изискуемите условия на въпросната обществена поръчка. По наши данни прокуратурата е разпоредила проверка по случая. Резултатите от тази проверка са потвърдили твърдяното от конкурентите на Цецка Караджова. Нещо повече, вследствие на тази проверка по случая е образувано досъдебно производство, разследвано от СДВР и наблюдавано от Софийска районна прокуратура. По наши данни категорично е установено, че споменатите от “Орхидея-94”ЕООД договори за предоставяне на преводачески услуги, действително са фалшиви, и че “Интерланг”ЕООД, управляван тогава от Цецка Караджова, умишлено ги е използвала, за да покрие критериите по въпросната поръчка.

Става въпрос за 12 броя неистински договори с невярно съдържание и подправени подписи. Става въпрос и за обществена поръчка в рамките на няколко милиона лева, които с благоволението на Прокуратурата на Република България отиват в патримониума на Реформаторското семейство – Гроздан и Цецка Караджови. Това, че по случая е образувано досъдебно производство, само по себе си не значи нищо. С огромна сила виси въпросът защо Прокуратурата не даде гласност на съмненията, витаещи около криминално и злонамерено поведение на представляван от съпругата на видния реформатор Гроздан Караджов търговски субект.

Нашето разследване събра информация, че действително “Интерланг” ЕООД, управлявано от Цецка Караджова – съпруга на видния реформатор от ДСБ, е представило неистински договори за предоставяне на преводачески услуги пред Прокуратурата на Република България. Притежаваме и копия от въпросните договори, подписани от различни лица, чиито имена засега спестяваме. Очакваме отговора на прокуратурата. Мълчаливият й отказ ще ни принуди да ги публикуваме.

А иначе, да се върнем в началото. От любов към “реформите никакви жертви не са тежки”. На Маестрото за Джо, а особено за Дилиа, не му пука.

И да припомним – Джо и Дилиа бяха много щастливи, докато имаха пари.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини