Путин нареди пределна твърдост при нова провокация в Сирия. Армията тренира планински марш на скок през 2016 г.

Руският президент модернизира ядрената си триада

Владимир Путин заповяда модернизация и укрепване на бойния потенциал на ядрената триада на Русия.

На разширено заседание на ръководството на Министерството на отбраната президентът се разпореди да се увеличат внезапните проверки във всички родове войски, като се наблегне на тренировките за прехвърляне на войски на далечни разстояния и за високопланински преходи. Той даде указания още и за създаване на групировки по „застрашените направления“.

Военният министър Сергей Шойгу докладва, че за 2016 г. са планирани 4000 учения, като най-голямото ще е командно-щабното „Кавказ 2016“. И допълни по повод стратегическите ядрени сили, че през 2015 г. армията е получила 35 нови междуконтинентални ракети, 10 модернизирани бомбардировача и 2 подводници. В постоянна бойна готовност са 95% от ракетните установки. Догодина щели да бъдат формирани 5 нови ракетни полка.

Шойгу констатира, че военно-политическата обстановка в света се е изострила, като НАТО е увеличила многократно самолетите и живата си сила край руските граници. А САЩ имали 200 ядрени авиобомби в Белгия, Германия, Италия, Холандия и Турция.

По повод южната ни съседка Путин заяви, че ще отговори „пределно твърдо“ на евентуална нова провокация срещу руските действия в Сирия. „Всяка заплаха за базата и самолетите ни ще подлежи на незабавно унищожение“, закани се той. И разкри, че руските ВВС вече воювали заедно с 5000 бойци от Свободната сирийска армия.

Шойгу съобщи, че „Ислямска държава“ превзела 70% от Сирия, а там и в Ирак джихадистите имали 60 000 бойци. За малко повече от 2 месеца обаче Русия унищожила 8000 техни обекта с около 4000 бойни полета.

ТУРСКОТО ТЪРПЕНИЕ СЕ ИЗЧЕРПВАЛО

Външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу заплаши Русия, че ако продължава да използва „всяка удобна платформа“, за да заплашва страната му, търпението й щяло да се изчерпа. „Не отвръщаме на провокациите не защото ни е страх или сме гузни, а защото сме за възстановяване на отношенията ни“, обясни той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят