"Бежанци" е дума на годината в Германия

Дружеството за немски език избра в петък за дума на годината Fluechtlinge - бежанци, съобщи "Ройтерс".

От началото на годината убежище в Германия са потърсили близо един милион души.

На второ място е останал изразът "Je suis Charlie" ("Аз съм Шарли"), който бе широко разпространен в медиите и социалните мрежи след атаката срещу френското сатирично издание "Шарли Ебдо".

Челната тройка се допълва от "Грексит" - понятие, измислено, за да опише риска от излизане на Гърция от еврозоната.

Журито обяснява, че Fluechtlinge е спечелила, защото описва "господстващата тема тази година".

Прогнозите са, че през 2015 г. Германия ще приюти повече бежанци и имигранти от всички други страни. Безпрецедентната вълна от мигранти се отрази негативно на рейтинга на канцлера Ангела Меркел и нейния Християндемократичен съюз (ХДС).

Въпреки че Меркел бе обявена за "Личност на годината" от авторитетното списание "Тайм" заради подхода й спрямо бежанската криза, проучване на обществения оператор ZDF, публикувано в петък, показва, че 49% от анкетираните смятат, че канцлерът се е справила зле с кризата.

Знак за това колко много бежанския въпрос вълнува германската общественост и политици е и фактът, че още две думи, свързани с темата, са влезли в топ 10 на класацията на Дружеството за немски език. Durchwinken, с което се означава практиката на редица европейски страни да пропускат свободно имигрантите по пътя им към Германия, заема шесто място, докато мантрата на Меркел "Wir schaffen das!" ("Ще се справим с това") е на 10-та позиция.

Сред другите думи, влезли в класацията, са "Mogel-Motor" (измама с двигател) – във връзка със скандала с "Фолксваген", и Selfie-Stab" – стик за селфи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят