Търновка превръща стари електрически крушки в уникални коледни играчки

Търновка превръща стари вещи в уникални сувенири и подаръци. С много любов и желание Петя Кънева преобразява и най- необичайни неща, които повечето хора хвърлят в коша за боклук. Така например е изработила стилна гривна от ролка за тиксо и приказни коледни играчки от стари електрически крушки. Любимата техника на Петя е декупаж.

“Това е част от поредицата ми хобита. Започнах с колекционирането на салфетки. Имам над 6000, подредени в няколко кашона. Чудех се за какво мога да ги ползвам и така научих за техниката декупаж”, разказа талантливата търновка. Обект на първия и експеримент станали няколко великденски яйца, които се получили много красиво. “След това започнах живо да се интересувам от тази техника, да чета в интернет, където има много информация. Купих си и материали”, сподели Петя.

Така преобразила лампа на повече от 30 години, стара табла и очукани чайници. Често приятелите и дават непотребни вещи, за да направи от тях красиви сувенири. “От старото успявам да направя нещо ново, но понякога състарявам нови предмети”, обясни Петя Кънева. Според нея част от българите търсят евтини подаръци и затова се спират предимно в китайски магазини. Други пък държат на българското, качественото и красивото. Така стигат до изработените от нея уникални сувенири.

Търновката споделя, че декупажът далеч не е лесно хоби, а скъпо удоволствие, ако решиш да работиш с качествени материали. За да спестят средства мнозина използват строителни материали, но правят компромис с качеството на изделието, посочи Петя.

Домът на Петя има приказен облик- елхата е украсена само с ръчно изработени играчки, по стените са окачени приказни пана, дори бурканчетата за подправки в кухнята изглеждат красиви като от анимационно филмче. Търновката не просто лепи салфетки, но добавя собствени щрихи, тъй като рисуването е другата и страст.

Всъщност любовта на търновката към изкуството има дълга предистория. Нейният баща е бил любител художник. Самата Петя се увлякла по рисуването и започнала да се подготвя да кандидатства за Художествена академия. “Занесох една рисунка на моята учителка, която ме обвини, че я е нарисувал баща ми. Това ме жегна силно и приключих с рисуването. Въпреки това явно нещо е дремело в мен и по- късно се “събуди” отново”, спомня си тя.

Петя Кънева работи като медицински фелдшер в търновската болница. В момента е в отпуст, за да се грижи за 2- годишната си дъщеричка Ивана, която също обича да твори.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл