Фейсбук акция спасява детската хирургия във Варна

Страховит анонс, публикуван във фейсбук страницата на детската хирургия от варненската МБАЛ "Св. Анна" стана повод за спешна реакция от страна на здравното министерство.

"С подписания пакет здравни дейности министърът на здравеопазването слага кръст на детската хирургическа помощ във Варна. Забранено ни е да оперираме деца с травми и деца под 1 година. От 1 април децата с разкъсване на далака и черния дроб и тези до 1 година с перитонит и всякакви спешни и неспешни състояния, например херния, ще трябва да пътуват до София или Пловдив", гласеше постът.

Ръководството на болницата отказа да коментира с мотива, че няма официални документи, които да потвърждават готвените промени. "Труд" успя да открие автора на поста - уважаваният детски хирург д-р Румен Христов. В късния следобед той бе доволен, че от МЗ реагирали светкавично и го уверили, че ще нанесат нужните корекции, така че малките пациенти да получават хирургична помощ в клиниката както досега.

Ябълката на раздора се оказва клиничната пътека 239, по която било описано, че догодина интервенции ще могат да правят само клиники с трето ниво на компетентност. "То зависи от броя лекари. При нашите 16 легла работим 5 души и нивото е второ, докато за най-високото щатът трябва да се удвои. Преценката по този показател обаче не е точна, защото излиза, че и един професор няма да може да оперира, ако работи в малко отделение", поясни д-р Христов, който с колегите си годишно оперира около 500 деца от града и региона.

"В пътеката се допуска да направим интервенция по спешност, но понятията за това са много разтегливи, а ние искаме ясен регламент в интерес на малките пациенти. Мисля, че грешката не е била направена преднамерено, а поради недоглеждане на документацията. Надявам се обещаните корекции да са за добро", заключи д-р Христов. Подобно послание той пусна и във фейсбук.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони