Пловдивчанки се жалват в Страсбург, че нова жп линия минава през двора им

Жалба до Европейския съд по правата на човека в Страсбург и сигнал до Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ са подготвили две пловдивчанки, които се оплакаха пред Нова тв, че новата високоскоростна жп линия София-Истанбул минава през частния им двор.

Къщата на сестрите Смиляна и Антоанета се намира на улица "Сергей Румянцев" в район "Западен" и се намира точно където се пресичат жп линиите от София и Карлово преди Централна жп гара-Пловдив. Къщата им е строена в средата на миналия век и се намира на 2-3 метра от жп линията за София още от времето, когато тя стана двойна и електрифицирана.

Преди дни работници на Националната компания "Железопътна инфраструктура" нахлули с багер в имота на двете сестри и изкопали 2 шахти за оптичните кабели на новото високоскоростно трасе.

От общинската администрация на район "Западен" твърдят, че новата ограда, която собственичките на имота издигнали, е незаконна, тъй като за нея нямало издадено строително разрешение, след като работници бутнали старата. "До мен подобен спорен казус не е стигал, а освен това община Пловдив няма отношение към изграждането на новата високоскоростна жп линия София - Истанбул. За извършване на отчуждителни процедури, ако такива са наложителни, отговаря НКЖИ", коментира зам.-кметът на Пловдив по общинската собственост Димитър Кацарски.

Пловдивчани, чиито къщи са от северната и южната страна на новото жп трасе, сигнализират, че линиите се изграждат нависоко и при всеки проливен дъжд водата наводнява дворовете им заради големия наклон.

Жителите на кв. "Прослав" пък скочиха срещу изграждането на пасарелка над жп линията вместо далеч по-удобен и евтин подлез и дори се жалваха лично на омбудсмана на България Мая Манолова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини