В Рила честват празника на пиячите - Кратун месеца

Традиционният уникален празник на пиячите, правен от десетилетия от местното дружество "Пакост", организират в събота в гр. Рила, съобщиха от общината.

С дегустация на местни винени сортове, скари и мезета, наздравици, шеги и лафове и щур купон на площада започва 99-дневен запой в градчето - по домове, махали, по съседски и компании, който приключва за Трифон Зарезан. Всяка рилска къща има по две бъчви в избата си - една с бяло и една с червено вино, задължително.

Дружеството на зевзеците "Пакост", което си има устав и печат, е основано преди повече от век - 1899 г. Сегашен негов лидер е Станке Милчев /84 г./, бивш счетоводител.

Девизът на организацията на местните зевзеци е "Я и пакост да ти направа, пак ке ти ареса". Популярни са и много вървят и лафовете: "Купи кило вино, па и ти ке пиеш от него", "Ако сме безделници, не сме без празници" и т.н.

С празника рилчани ще забравят психозата, мъките и загубите около върлуващата от юли т.г. в града и района болест по козите и хората - бруцелоза, казват организаторите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони