Сотир Цацаров: Не подценявайте премиера! (обзор)

Главният прокурор окачестви изявленията на Христо Иванов като елементарна интрига

Като елементарна интрига окачестви главният прокурор Сотир Цацаров изявленията на бившия вече правосъден министър Христо Иванов, че е прекалено овластен и държавата е под неговото ръководство.

"Въпреки че ме ласкае, казаното от Иванов значително надценява моята персонална роля и тази на институцията, която оглавявам. Тя не е участник в политическата игра. Казаното обаче подценява ролята на министър-председателя и начина, по който той взема решения", коментира Цацаров в Девня. "Не подценявайте премиера, той много добре знае какво прави и какви решения взема", на няколко пъти подчерта той и се зачуди защо Христо Иванов е забавил прозренията си толкова дълго.

"Ако решенията се вземаха по описания от него начин, защо не ги каза например на заседание на Министерския съвет?", запита риторична Цацаров. Той заяви, че Христо Иванов в никакъв случай не изглежда герой в неговите очи. "Той се опита да направи много неща, но проблемът му бе липсата на диалог с хората от системата и липсата на професионален капацитет в екипа му", бе оценката на главния прокурор за подалия оставка правосъден министър.

Кого харесва за негов наследник Цацаров отказа да коментира с мотива, че пак ще го обвинят, че командва държавата. Той окачестви като безумна спекулация информациите, че Христо Иванов скоро ще стане клиент на прокуратурата. "Съдебна реформа не се прави със скандали", категоричен бе Цацаров.

Той окачестви решенията на парламента като основа на съдебната реформа. "Ако тя не се надгради с приемане на свестен Закон за съдебната власт, с бързи промени в процесуалните закони и съвременен закон за противодействие на тероризма, ще се разруши", обясни прокурор №1. Той припомни, че приетият текст за отчет на главния обвинител пред парламента по темата за противодействието на престъпността и корупцията за първи път е бил предложен именно от прокуратурата в становище от ноември 2014.

"Не се чувстам победител в тази ситуация. Ще бъда такъв, когато съдебните процеси не траят 3 г., а делата не се връщат на прокуратурата по 7 пъти", подчерта Цацаров. По повод прогнозите на политици, че ни чака унищожителна оценка от Брюксел, главният прокурор изрази съжаление, че у нас отдавна на годишните мониторингови доклади се гледа като на политически инструмент, а не на средство за сътрудничество и проверка. "Най-лошото е, че в политическата класа има хора, които мислят само за собствените си интереси и за тях унищожителният доклад е радостно събитие", заключи Цацаров.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини