Плевнелиев: Европейските проекти модернизират и променят облика на България

Европейските средства модернизират и променят облика на България, а българите вече усещат конкретните резултати от реализираните проекти. Това заяви президентът Росен Плевнелиев по време на срещата си с еврокомисаря по регионална политика Корина Крецу, която е на посещение в България и взе участие в церемонията за откриването на „София Тех Парк“.

Президентът изказа благодарност на Европейската комисия за подкрепата при реализирането на проекта за изграждането на научно-технологичния парк, съобщиха от прессекретариатът на държавния глава.

Той обяви, че страната ни започва да работи по Националната програма за развитие „България 2030“, в която ще бъдат заложени дългосрочните цели за този период.

Президентът посочи, че в процеса на определяне на приоритетите за участие ще бъдат поканени всички институции, както и представители на различните групи на обществото, за да може програмата да получи широко обществено одобрение. По този начин в широк обществен дебат преди две години беше изработена и Националната програма за развитие „България 2020“, която се изпълнява вече от няколко правителства.

Държавният глава и еврокомисарят по регионално развитие определиха като много добри резултатите, постигнати от България в първия програмен период 2007-2014 г. при усвояването на средствата от ОП „Регионално развитие“ и ОП „Транспорт“. Като пример президентът Росен Плевнелиев посочи магистрала „Тракия“, която подобрява икономическата перспектива на цяла Южна България. По думите му, сега е важно да се работи за доизграждането на автомагистрала „Хемус“, тъй като Северна България все още изостава в развитието си.

Според комисаря по регионална политика Корина Крецу, много проекти за подобряване на свързаността в региона са реализирани през последните години и те са доказателство, че европейската кохезионна политика работи. По думите й, трябва да се засили ролята на Дунавската стратегия, тъй като тя дава много възможности за популяризиране на региона.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини