Цвета Караянчева: Ако не бяхме подкрепили предложението на АБВ, разделението на ВСС нямаше да се случи

"Съдебната реформа, която сме започнали да правим, не е само в промяна на Конституцията. Това е само подложката. Предстои много работа, предстои промяна в Закона за съдебната власт. Това са неща, които трябва да се продължат". Това каза зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Цвета Караянчева в предаването "Лице в лице" по bTV.
"Ако не бяхме подкрепили предложението на АБВ, разделението на ВСС нямаше да се осъществи", добави тя.

"Нито АБВ, нито Патриотичният фронт подкрепяха разделянето на квотите 6:6 във всяка от колегиите на ВСС. Когато беше заседанието на Конституционната комисия, само ни и Реформаторите го подкрепихме. Стана ясно, че има едно мнозинство от 107 човека и едно друго мнозинство от 180 гласа. Подкрепихме предложението съотношението да е 6:5 в полза на прокурорите, за да може реформата наистина да се случи”, заяви Караянчева.

„Това, което приехме, не трябва да се омаловажава. Премахнахме тайното гласуване, имаме с 2/3 мнозинство се избират представителите във ВСС от парламента, Висшият адвокатски съвет ще може да сезира КС, дават се повече правомощия на Инспектората”, подчерта депутатката.

Според нея правосъдният министър Христо Иванов не е трябвало да подава оставка „Това беше емоционална, прибързана стъпка. Съжалявам, че напусна”, коментира тя.

„Да видим какво ще се случи в следващите няколко дни. Ако се наложи в някакъв момент да се извиват ръце, по-добре е да отидем на избори. На този етап обаче по начина, по който си говорим с колегите от РБ, мисля, че ще се запази управляващото мнозинство по този начин”, каза още Караянчева.

Тя добави, че е по-добре ГЕРБ да отиде на предсрочни избори, отколкото да управлява с плаващо мнозинство.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини