Борислав Гуцанов : Свалянето ми от поста е прецедент, който трябва да бъде спрян

Андреа лъсна чисто гола във вана (СНИМКА)

Пуснаха обвинения за хакването на НАП

Русия предложи на Турция изтребители Су-35 По-рано днес САЩ блокира Анкара от програмата си за бойни самолети F-35

Двуглава костенурка се роди в Малайзия Оцеляла едва няколко дни

Започна одит на информационните системи на НАП

Иран задържа петролен танкер в Персийския залив

Рицарите на Малта дариха линейка на „Пирогов“

Бюджетната комисия отхвърли президентското вето върху безлимитното финансиране на партиите от фирми

Два проекта стартират в защитено жилище за младежи с интелектуални затруднения Ще бъдат направени обновяване на базата и подготовка за заетост на младежи

Велико Търново ще получи европейски средства за доизграждане на ВиК инфраструктурата В областта от Оперативна програма „Региони в растеж“ се инвестират близо 67 млн. лв. по 28 договора

Бащата на Неймар на среща с „Ювентус“

Паламудът се люпи, хванали няколко малки риби в Лозенец и Приморско

Млади атлети и журналисти се включват в проект срещу агресията в спорта

Йоана води любовна Fiesta от 20-метрова кула Течението отнася лодката на певицата, спасителен екип я връща на брега на язовир Огняново

Над 1,2 млн. туристи чакаме тази зима

През миналия зимен сезон страната ни е посетена от 1,2 млн. туристи, а очакванията са през тази зима да отбележим ръст с около 5-7 на сто. Прогнозата направи ден преди откриването на зимния сезон в Банско туристическият министър Николина Ангелкова.

„Прогнозите за силен зимен сезон се потвърждават и от данните на българските летища. Само на летище София има над 80% увеличение на заявените полети спрямо предходния сезон, като общият им брой достига 178. Сериозен е ръстът на един от най-важните ни пазари за зимен туризъм – Великобритания, като полетите от Лондон нарастват от 24 на 69. Заявени са и близо 7 пъти повече сезонни полети от Киев и е включена нова дестинация – Копенхаген“, посочи Ангелкова.

Добри са и данните от летище Пловдив, където се очакват по-голям брой полети и пътници от Израел (14 повече спрямо миналия зимен сезон), Холандия (13 повече), Великобритания (5 повече), както и от Русия. Ръстове отчитат и двете ни морски летища – планираните редовни и чартърни полети през зимните месеци за Варна са с 25% повече от същия период на миналата година, а до Бургас – над 40%.

„Това показва, че България става не само по-разпознаваема, но и по-предпочитана туристическа дестинация за зимен туризъм“, подчерта министър Ангелкова. Това се потвърждава и от изследване на консултантска компания към Европейската туристическа комисия, което нарежда България в топ 6 на най-предпочитаните европейски дестинации за зимен туризъм.

Междувременно ден преди официалното начало на зимния сезон в Банско кметът на града Георги Икономов призова Агенцията по храните да оказва по-строг контрол над временните обекти тип „бързо хранене“, както и към онези заведения, които се наемат само за сезона. Според него някои от тях създават лоша репутация на местните ресторантьори, които осигуряват целогодишна заетост и поддържат висок стандарт на обслужване.

Представителите на бизнеса пък поискаха по-опростена система за документиране на подготовката на храна в заведенията за хранене. Те настояват и за улесняване сертифицирането на така наречените местни характерни продукти и био продукти – храни, които са специфични за региона, отгледани по природосъобразен начин. В държавите от Западна Европа те са довели до популяризирането на цели региони, твърдят бизнесмени от Банско.

Сезонът в Банско стартира с 400 оръдия за създаване на изкуствен сняг. Картата за 3-членно семейство – майка, баща и дете до 16 години, за целия зимен сезон ще е с 35% по-евтина до 3000 лв. Картата за най-малките, до 7 години, ще е по 1 лев на ден, обяви наскоро концесионерът “Юлен”.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.