На 18 юни 2019 да почерпят

Макрон призова за диалог с Иран и призова Техеран към търпение

Българският език е петият по популярност в „дарк нет“

Премиерът Борисов е провел телефонен разговор с генералния секретар на ООН Двамата са обсъдили борбата с климатичните промени и опазването на околната среда

Мъжете съжаляват за пропуснат секс, жените – за случил се

Масов бой пред Съдебната палата в центъра на София

Ядрените сили с по-модерни арсенали Москва разполага с 6500 срещу 6185 за САЩ

Част от черешите в Сливенско остават необрани заради ниски изкупни цени

Френски милиардер купи аукционната къща на Sotheby’s

Най-голям ръст при заемите до 250 хил. лв.

Суперкомпютър като на НАСА догодина в България (обзор) Технологията ще бъде използвана в медицината, фармацевтиката, автомобилната индустрия, строителството, от климатолози, спецслужби и др.

Могерини: Доверието в ЕС ще пострада, ако не започнем преговори с Македония и Албания

Бившият египетски президент Мохамед Морси почина в съда

Деница Златева: Не съм очаквала такава буря заради оставката на Нинова

Няма македонска нация преди 1944 г. Гоце Делчев в писмата си пише, че е българин

Брюксел стопира процедурата срещу БЕХ

Европейската комисия спря наказателната процедура срещу Българския енергиен холдинг (БЕХ) в деня, в който тестово стартира работата на борсата за ток. Мотивът е, че Брюксел одобрява поетите от БЕХ ангажименти за освобождаване на пазара на ток. Борсата е част от ангажимента за либерализацията.

ЕК разследваше холдинга заради злоупотреба с монополно положение на пазара на електроенергия на едро. Процедурата стартира през 2013 г.

„Преминаването към либерализация не е лесен и дори може да се окаже болезнен процес“, каза Клаус Дитер Борхард от Главна дирекция „Енергетика“ към Европейската комисия при откриването на борсата. Той предупреди, че при излизането на свободен пазар на домакинствата цената на тока може да се повиши. Енергийният министър Теменужка Петкова обаче успокои, че това няма да стане шоково.

Доставчици на борсата в следващите 5 години ще бъдат държавните АЕЦ „Козлодуй“, ТЕЦ „Марица-изток 2“ и НЕК, съобщиха от компанията майка на дружествата БЕХ.
Търговията стартира с пазар „ден напред“, като постигнатата средна цена на едро беше 75 лева за мвтч. Това е малко над постиганатата цена сега при търговете, организирани от производителите – 73-74 лв. На борсата нощната тарифа се изтъргува за 44 лева за мвтч, а токът за пиковите часове – за 84,93 лева/мвтч.

Действителната покупко-продажба на борсата ще започне след Нова година. В момента регистрираните участници на пазара са едва 15 – производителят ТЕЦ „Марица-изток 2“ и 14 търговци. За да бъде ликвидна борсата, е необходимо поне 5 на сто от потребявания в страната ток да се търгува през борсата, обясни шефът на пазара Константин Константинов.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.