Брюксел стопира процедурата срещу БЕХ

Европейската комисия спря наказателната процедура срещу Българския енергиен холдинг (БЕХ) в деня, в който тестово стартира работата на борсата за ток. Мотивът е, че Брюксел одобрява поетите от БЕХ ангажименти за освобождаване на пазара на ток. Борсата е част от ангажимента за либерализацията.

ЕК разследваше холдинга заради злоупотреба с монополно положение на пазара на електроенергия на едро. Процедурата стартира през 2013 г.

„Преминаването към либерализация не е лесен и дори може да се окаже болезнен процес", каза Клаус Дитер Борхард от Главна дирекция „Енергетика“ към Европейската комисия при откриването на борсата. Той предупреди, че при излизането на свободен пазар на домакинствата цената на тока може да се повиши. Енергийният министър Теменужка Петкова обаче успокои, че това няма да стане шоково.

Доставчици на борсата в следващите 5 години ще бъдат държавните АЕЦ „Козлодуй“, ТЕЦ „Марица-изток 2“ и НЕК, съобщиха от компанията майка на дружествата БЕХ.
Търговията стартира с пазар „ден напред“, като постигнатата средна цена на едро беше 75 лева за мвтч. Това е малко над постиганатата цена сега при търговете, организирани от производителите - 73-74 лв. На борсата нощната тарифа се изтъргува за 44 лева за мвтч, а токът за пиковите часове - за 84,93 лева/мвтч.

Действителната покупко-продажба на борсата ще започне след Нова година. В момента регистрираните участници на пазара са едва 15 - производителят ТЕЦ „Марица-изток 2“ и 14 търговци. За да бъде ликвидна борсата, е необходимо поне 5 на сто от потребявания в страната ток да се търгува през борсата, обясни шефът на пазара Константин Константинов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес