Спряха Платини за жребия в Париж

Международният спортен съд в Лозана потвърди на най-висока инстанция тримесечното наказание на Мишел Платини, който обжалва санкцията. Това означава, че президентът на УЕФА няма право да присъства в събота в Париж на жребия за групите на европейското първенство догодина, което Франция получи с неговото активно съдействие.

Отхвърлената жалба погребва и мечтата на Платини да оглави след европейския и световния футбол. Шансовете му за успех на изборния конгрес на ФИФА на 26 февруари все повече изтъняват. Той бе наказан на 7 октомври от комисията по етика на ФИФА да стои 90 дни настрана от всякакви футболни дейности. Причината - мистериозен хонорар от 2 милиона швейцарски франка, които Платини е получил като съветник от Сеп Блатер, президента на ФИФА. Блатер също бе наказан за 90 дни, докато тече разследването на случая.

До коледните празници комисията по етика ще се произнесе окончателно по случая, като ще изслуша двамата президенти на 17 и 18 декември. Най-мрачните прогнози сочат, че те могат да получат доживотна забрана да се занимават с футбол.
Много звезди, настоящи и бивши играчи, шефове на федерации и националните треньори на 24-те отбора финалисти ще преминат серия проверки за сигурност, преди да влязат в залата за жребия. Четири месеци след кървавите атентати обстановката в Париж все още е напрегната.

Петима дебютанти на европейско първенство очакват с трепет съперниците си - Словакия, Албания, Исландия, Уелс и Северна Ирландия. За първи път се класира и Австрия, която през 2008 г. участва на финали като домакин заедно с Швейцария. Сред големите отсъстващи са Холандия и два бивши шампиона - Дания и Гърция.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят