Бациликус булгарикус - лек срещу язва, салмонела и ешерихия коли

Един от щамовете на българската бактерия бациликус булгарикус, добита от прашеца на планинско кокиче, успешно предотвратява заболявания - от салмонела и ешерихия коли до причинителя на язва. Това разказа пред „Труд“ предприемачът Кирил Петков, създател на „Провиотик“.

Според учените в телата на 95% от българите живеят бактериите, които причиняват язва. А тяхното разпространение се оказва изключително популярно - с целувка. И когато човек е здрав, бактерията не му вреди. Но ако имунитетът му падне, има шанс тя да разяде стените на стомаха. Язвата е едно най-упоритите заболявания и се лекува с месеци и години, а в повечето случаи става хронична. Благодарение на новия метод до разраняване на стомаха изобщо не се стига.

„С булгарикус още преди да се е образувала язвата, бактериите се изчистват от хората за 10 дни“, обясни Петков.

За производството на таблетките не се използва мляко, а фрешове, ферментирали с бактерията. След което от тях се премахва влагата и се получава капсула от зеленчуков сок и прашец от кокиче.

Бактерията на практика защитава натуралните продукти от болестотворни бактерии. „Самата бактерия предпочита морковения сок, дори повече от млякото“, разказа Петков. Идеята за иновативния продукт идва, след като негов приятел отваря верига за фрешове в Щатите.

„Той имаше големия проблем, че соковете са непастьоризирани и без химикали. А това ги прави опасни, защото ако в тях влезе болестотворна бактерия, може да натрови някой от клиентите. Той се беше притеснил, защото бизнесът му може да си отиде с един-двама заразени, които го осъдят. Трябваше да измислим нещо, което е 100% био и веган и да убива бактериите“, спомня си Петков.

Тогава с помощта на българската лаборатория за закваски Genesis, на Медицинска академия и на БАН компанията изследва един от щамовете. Той показал изумителен резултат при неутрализирането на болестотворните бактерии.

От две години насам бактерията се продава в Ню Йорк под формата на хранителна добавка и сокове, които са 100% био и веган. Наскоро най-популярната тв водеща на Америка Опра Уинфри препоръча българските таблетки като един от топ 10 на продуктите, които е използвала през декември. „На пазара има много пробиотици и нашият има над 2000 конкуренти в Щатите, но хубавото е, че няма нито един, който да е хем био, хем органик и да е тестван в истинска клиника. Хубавото е, че продажбите вървят добре не заради ниска цена. Напротив - 30 таблетки струват 40 долара“, каза Петков.

Досега ефектът е доказан само в клинична лаборатория, за да има медицински претенции, бактерията трябва да бъде тествана и върху пациенти.

„В момента правим изследване с над 100 пациенти в университетската болница „Царица Йоанна - ИСУЛ“. Първото ни изследване там имаше 91 успеваемост при лекуването. Същия тест правим и в Harvard Medical School, обясни Петков. По този начин откритието остава българско, а не се присвоява от Harvard. „Те са институция, която не фалшифицира резултати и затова всички й вярват, което ни дава сила на американския пазар“, добави той. Освен тези тестове се работи и по увеличаване на скоростта, с която бактерията лекува.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве