Готин смартфон за 200 лева? Възможно е

Не всеки потребител може да си позволи скъп съвременен смартфон. От друга страна, много от т.нар. нискобюджетни телефони отстъпват по много малко параметри на широко рекламираните хайтек модели. Следователно няма нищо лошо човек да притежава евтин смартфон. Коледно-новогодишен подарък за детето на стойност 200-300 лева е нещо напълно разумно. Пък и много хора хващат смартфон за първи път - далеч по-добре е, докато свикнат с тази техника, да притежават по-скромен модел.

През 2015 г. на нашия пазар се появиха поне 7-8 смартфона от ниския бюджетен клас. Те се предлагат както от мобилните оператори, така и от специализирани магазини, откъдето могат да се купят без тарифен план, на цени, които много рядко достигат до 400 лева.

Евтините модели на известните марки

Тук трябва да причислим модели като Sony Xperia E4g, LG Spirit и HTC Desire 510. “Sony Xperia E4g” е наследник на Sony Xperia E4, но има малко по-компактно тяло и по-мощен процесор. Продава се в магазините на Мтел, като цената без обвързване с договор е 270 лв.

Хардуерът на този телефон издържа на игри, което го прави подходящ за подрастващи. Но преди всичко той поддържа доста висока резолюция и на неговия дисплей на практика може да се възпроизвежда Ultra HD видео. Основната камера е с резолюция 5 мегапиксела, което може да се вижда смешно на някой претръпнал притежател на смартфон от висок клас. Но за човек, който за първи път хваща такова устройство, е напълно достатъчно. Да не говорим, че камерата има доста интуитивен софтуер, а и автоматичен режим, който ще помогне на несвикналия да прави доста качествени снимки. Другата камера е 2-мегапикселова. Дисплеят е 4,7-инчов.

Със 70 лв. по-скъпо - срещу 340 лв., от магазините на Мтел може да се купи друг смартфон от същия клас - LG Spirit. В магазините на „Виваком“ той струва по-евтино – 289,90 лв. без план. LG Spirit също като Sony Xperia Eg4 притежава 5-мегапикселова предна камера, но задната е 1-мегапикселова. Също може да възпроизвежда Ultra HD видео и също има интуитивен софтуер на камерата. В добавка предната му камера може да се задейства чрез жест на ръката.

Почти със същите характеристики е и моделът HTC Desire 510. Той се продава само от Мтел и цената му без тарифен план е 320 лв. И трите модела обаче имат един доста съществен недостатък, с който притежателите на този клас телефони ще трябва да се примирят - вътрешната им памет е само 8 гигабайта, като след първоначалното включване на устройството на разположение остават само 4.5 гигабайта. Затова е препоръчително, когато се купува евтин смартфон, непременно да се поинтересувате дали има слот за карта за памет. Слава богу и трите посочени модела имат, така че който иска да натъпче телефона си с музика за слушане, може да си купи допълнителна памет.

Нови играчи на пазара

В края на лятото на нашия пазар стъпи един нов играч, който има силни позиции при бюджетните телефони - китайският Coolpad. Това е четвъртият по големина китайски производител, който дебютира и в Европа, и на нашия пазар с два модела - Modena и Porto. Цената на първия без тарифен план е 399 лв., а на втория - 299 лв. в магазините на Виваком.

Modena е забележителен с това, че е от малкото телефони в своя клас с доста големи размери - 5,5 инча. Но е толкова тънък, че ако се хване с една ръка, палецът се движи свободно през целия екран, т.е. достига до всички функции. Смартфонът е за две SIM карти. Малко е странно, че вкарването им не става както е обичайно - отстрани на телефона, а трябва да се отстрани задният капак. Но да речем, че човек не сменя картите всяка седмица. Впрочем, по същия начин се вкарват SIM картите и в бюджетния Lenovo S580, който е модел от 2014 г.

Батерията на Modena е с капацитет 2500 mAh. Изглежда големият екран, а и процесорът харчат доста, защото след пълно зареждане (което трае 5-6 часа според съобщение на дисплея) енергията се прахосва за около ден и половина, и то при умерена консумация.

Основата камера тук е 8-мегапикселова, като софтуерът предлага няколко функционалности, които са характерни за сравнително висок клас телефони: улавяне на усмивки, нощен режим, HDR, както и режим Beauty. Може да записва и видео във Full HD резолюция, а в предната част има втора 2-мегапикселова камера. Телефонът предлага също управление чрез жестове, а всички известни социални мрежи и приложения са предварително инсталирани и достъпът до тях е максимално улеснен. Друга функция е smartgestures технологията, която позволява да стартирате всяко приложение само чрез написването на една буква от името му. Например пишете „c“ или “ca” и веднага отивате на call, т.е. можете да набирате телефонни номера.

При модела Porto рекламите изтъкват, че задният капак е практически ненакърним - по него не остават следи от пръстите. Всъщност корпусът е направен от семена на кашу и на практика е първият смартфон на нашия пазар, направен от екоматериал.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Технологии