Катар - от бедността до лукса за половин век

Ако погледнете към столицата на Катар - Доха, от старото пристанище ще видите цялата история на емиратството в една картина. На преден план са рибарските лодки. Месните хора са прочути рибари, но въпреки модерните технологии и несметните богатства на проспериращата държава лодките са същите, с които са браздили Персийския залив от десетилетия насам. Това изразява традиция.

На втори план се вижда свръхмодерната сграда на Музея на ислямското изкуство, дело на хора с богато въображение и огромни познания от цял свят - проектанти от САЩ, зидари от Турция, интериорни дизайнери от Франция и Англия. Мост между миналото и бъдещето. Съчетание между модернистичената архитектура на атриума, и интериор в стил арабеск - фигуративни куполни тавани и умела игра със естествена светлина. С добавъчност на артефакти - безценни свидетелства на арабското и османското величие от няколко века и от няколко континента.

И на трети план небостъргачите дефилират за конкурс по красота. Новата Доха с красивите си сгради показва съвременност от далечното бъдеще. Очевидно е, че инвеститорите и собствениците са се състезавал не кой да направи по-бърза печалба, а кой ще направи най-красивата сграда.

Днес Катар е държавата с може би най-бързото развитие в света. Само за половин век от бедна държава с предимно аквакултури и коневъдство се превръща в свръхмодерна страна.

Само си представете, че според свидетелски писма на пътешественици от близо 2 века Доха започва да се разраства благодарение на богатите залежи на перлени миди в залива. Тогава казват, че градът се разраснал и вече имало стотина каменни къщи. В началото на ХХ век Доха е населяван от 12 000 души. Днес не е така.

Щастието, разбира се, извира от недрадата на земята. След откриването на находищата от нефт и газ емиратството тръгва нагоре с невиждана скорост. Според оценките малката държава притежава най-големи запаси от природен газ в света след безкрайната по територия Русия и Иран. Износът на черно злато донася 70% от приходите на държавата, което позволява на поданиците на емир Хамад бин Халифа ал Тани да изживяват онзи блян, за който като деца ни разказваха - всекиму според потребностите, от всекиго според възможностите. В Катар не се плаща за нищо - образованието е безплатно, не се плаща за ток, не се плаща за още много неща, пък и да се плаща, средният доход на глава от населението е близо $30 000 годишно, което е сред най-високите в света. За да не си прахосват парите по света, в Доха се строят всякакви атракциони - копие на Венеция, покрити зимни писти, най-вероятно скоро ще има копие и на Еверест.

Страната бе избрана за домакин на първото в Арабския свят свят Световно първенство по футбол. Малкият проблем е убийствената жега. Домакините бяха да построят стадиони с климатици, но все пак, изглежда, първенството през 2022 г. ще бъде през зимата.

В Катар има само два проблема. Не, не е религията, както напоследък ни плашат. В емиратството са добре дошли всички религии от света, държавата подарява земи за църкви, други молитвени храмове. Разрешен е и алкохолът на чужденците. Проблемите са запасите на питейна вода и лисата на жени. Заради огромния приток на работници мъже от Индия, Пакистан, Филипините и къде ли не съотношението между мъже и жени е едно към четири. Така че бляновете за харем са леко ограничени. Поне за чужденците. За всички останало Катар е един спокоен рай.

Екскурзиите до Катар вече са изключително достъпни, след като катарските авиолинии откриха директен полет между Доха и София. Полетът е около 6 часа.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Туризъм