Разследване на ГДБОП, НАП и спецпрокуратурата: Фирма на Гриша Ганчев в ДДС афера за 3 млн. лв.

Очаква се скоро да бъдат повдигнати обвинения

Обискирани са офиси в София, Варна и Ловеч

Фирма, контролирана от Гриша Ганчев, е замесена в данъчна измама за 3 милиона лева, съобщиха разследващи.

Антимафиоти от ГДБОП, данъчни и спецпрокурори от бюрото за данъчни престъпления влезли в четвъртък в офиси на „Нафтекс петрол“ в София, Варна и Ловеч. По време на разследването станало ясно, че търговското дружество е намалявало данъчните си задължения, като е ползвало данъчни фактури на фирми по схемата „липсващ търговец“ и е отчитало неосъществени доставки на стоки. По този начин фирмата е възстановила ДДС в размер на 3 милиона лева, което е щета за държавния бюджет, казаха от държавното обвинение.

От МВР и спецпрокуратурата уточниха, че по време на обиските са иззети счетоводни документи и компютри. Извършвал се анализ на събраните доказателства. Все още няма повдигнати обвинения, но това предстои, казаха участници в акцията.

Адресната регистрация на „Нафтекс петрол“ е в хотел в Ловеч. За управител е посочен Николай Василев Райков. Едноличен собственик на капитала на дружеството е „Петрол“ АД, а Гриша Ганчев е в управителния съвет.

Преди няколко дни съдът в Ловеч оставил без разглеждане жалба на “Нафтекс петрол” за 8 млн. долара, които фирмата трябва да върне на фалиралата КТБ.

В спецсъда тече дело срещу Гриша Ганчев, сина му и още 8 души за укриване на 711 000 лв. данъци от сделки със захар.

След затварянето на КТБ през 2014 г. избягалият банкер Цветан Василев дал картбланш на довереното си лице Гриша Ганчев да овладее „Петрол“,писа наскоро “Труд”. Първо акционерите „Вип пропъртиз“, „Алфа кепитъл” и “Корект фарм” (фирми бушони на Цветан Василев, захранени с кредити за близо 230 милиона от КТБ, за да придобият акционерното участие в „Петрол“) били прехвърлени на подставени на Ганчев физически лица. След това бензиностанциите и петролните бази били пренасочени към нови фирми под контрола на Ганчев, несвързани по никакъв начин с КТБ и получените от нея кредити за стотици милиони. Оказало се още, че липсват горива на „Нафтекс петрол“ за повече от 52 млн. долара, складирани в Петролна база-Пловдив. Те били заложени в полза на КТБ още по времето на бившия собственик на „Петрол“ - Митко Събев. При няколко проверки се оказало, че резервоарите са празни.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право