Кола на 2016 г. в България - вижте коя е

Новият модел Skoda Superb бе избран за кола на 2016 г. в България. Флагманът на чешката марка спечели състезанието за престижното отличие в оспорвана гонитба с Opel Astra. На финала Superb завърши с минимална преднина от само 3,5 точки пред германския си съперник. След тях се наредиха Ford Mondeo, Audi A4 и Honda HR-V. Това бяха петте автомобила, които стигнаха до заключителното гласуване след пресявката на рекорден брой претенденти.

За трети пореден път Skoda става кола на годината у нас в традиционния конкурс на сдружението на българските автомобилни журналисти Прес Авто Клуб България. В предишните две издания на първо място се класираха Fabia (за 2015 г.) и Octavia (за 2014 г.). Новият Superb осигури “хеттрик” на чешката компания, печелийки наградата и за 2016 г. Моделът се предлага като лимузина и комби. Отличава се с изчистен и емоционален дизайн, много пространство за пътници и багаж, комфортен интериор и най-модерните технологии на концерна майка Volkswagen. Серийно Superb разполага с мултиколизионна спирачка, функция за автоматично спиране в града, асистент за потегляне по наклон и електронно заключване на диференциала. Опционално се поръчват адаптивното окачване с настройка на амортисьорите и избор на режими на шофиране, както и най-модерните асистенти като адаптивен темпомат и системи за поддържане на лентата, за четене на пътните знаци, за разпознаване на умора у водача, за движение в задръстване и др.

В конкурса за кола на годината бяха раздадени наградите и в останалите категории. При екологичните модели на първите две места финишираха електромобили - Renault Zoe пред Kia Soul EV, а на трета позиция остана фабрично оборудваният за природен газ (метан) VW Caddy TGI. В категорията “4х4” на върха се изкачи Volvo XC90, следван от Audi Q7, Renault Kadjar, BMW X1 и Hyundai Tucson. Много категорична победа при премиум колите извоюва хайтек лимузината BMW Серия 7. Баварската “седмица” спечели с най-убедителната преднина в консурса пред съперници като Audi Q7 и Volvo XC90.

Крайно оспорвано беше състезанието при вановете, където универсалният превозвач VW Multivan изпревари за първото място Ford Focus S-Max, а далече след тях останаха VW Caddy, Renault Traffic и Opel Vivaro. При градските модели победител стана MINI Clubman пред Mazda 2 и Huindai i10. Специалната награда за принос бе присъдена на Христо Стоилов, създателя на писта “Дракон”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Автомобили