Георги Марков: Ако Радан Кънев се оттегли, мога да кажа на Бойко - Честито избавление, приятелю!

Подходът да се раздели ВСС на съдебна и прокурорска колегия е правилен. Не е редно съдии да избират прокурори и обратното. За съжаление, няма кураж да се мине към радикалното – прокуратурата да бъде отделена от съдебната власт в отделна глава, коментира в предаването „Тази събота” по bTV бившият конституционен съдия Георги Марков.

„Най-дразнещото е, че се направи една крачка, но всичко това стана под отлагателно условие. Тази реформа ще се случи след 2 години, защото този ВСС имал мандат в момента. Не може да чакаме 2 години тази малка крачка да се случи едва тогава”, посочи той.

По думите му при гласуването в сряда ГЕРБ са търсели при всички случаи да се приеме някаква малка крачка, да се покаже на Брюксел, че в България има воля за съдебна реформа. „Когато търсиш мнозинство, трябва да се съобразяваш с всички”, подчерта бившият конституционен съдия.

Що се отнася до това кой е по-силният човек в държавата – главният прокурор или премиерът, Марков заяви, че Цацаров не може да направи нещата, които прави Борисов.

„ На местните избори ГЕБР спечели смазващо. Видя се, че ГЕРБ е мажоритарна партия. Борисов 10 пъти побеждава в държавата. Той е този, който прави благотворителни жестове. Борисов бе този, който направи "юнаците" от ДСБ министри. Г-н Цацаров тези работи не може да ги направи”, посочи той.

Относно заявките на лидера на ДСБ, че вече ще бъде в опозиция, Марков заяви, че мястото на партията е там, в опозиция с БСП. „Според мен така и ще направят. Ако Кънев се оттегли, мога да му кажа от екрана на Бойко: Честито избавление, приятелю!”.

„Мечтата ми е да има предсрочни избори. Във формата, в която партията е в момента, ГЕРБ ще са в състояние да постигнат съкрушителна победа и да търсят свое правителство. Който не го хареса, пак ще се ходи на избори”, каза още бившият конституционен съдия”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини