Опечалени осъдиха МБАЛ - Русе за починал роднина

Опечалени осъдиха МБАЛ - Русе да им плати по 2500 лв. обезщетение за починалия им роднина от лекарска небрежност. Районният съд уважи иска на М.М.М. и Е.Н.М. за претърпените болки и страдания, като отхвърлиха предявените по 25 000 лв. от сина и съпругата на 72-годишния М.Т.М. Те трябва да покрият по 869 лв. съдебни разноски и да обжалват решението пред окръжния съд.

Случаят е от 12 септември 2009 г., когато пенсионерът е приет в трето терапевтично отделение на болницата с диагноза „Ломбарна пневмония вдясно”. Дежурният лекар Г.Х. му назначава "комплексно лечение с широкоспектърен антибиотик" и на другия ден му преляли кръв. След 2 дни пациентът починал. При аутопсията било потвърдено, че М.Т.М. е страдал от "крупознва пневмония" и е хронично болен от половин година.

Близките му били потресени от неговата смърт, а синът му се възмутил, че в болницата се държали грубо и отказали да му вземат кръв в почивен ден. Оказало се, че от отделението по трансфузионна хематология отказали писмено да прелеят кръв на пациента, защото случаят не бил спешен. Пациентът не бил прехвърлен в интензивно отделение, защото бил стабилен.

"Необходимостта от кръвопреливане при него е била абсолютно спешна, независимо, че е приет с пневмония", сочи комплексната съдебно-медицинска експертиза. Но дори и след процедурата, пак най-вероятно щяло да се стигне до летален изход заради болестите на пациента.

Магистратите са категорични, че от медицинския персонал са проявили бездействие и не са оказали нужната медицинска помощ на пациент в спешно състояние. Отказът да му прелеят кръв драстично е намалила шансовете да удължат живота му и да подобрят неговото състояние. Проявеното грубо отношение към роднините допълнително ги е натоварило психически и емоционално.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони