Специалист: Най-популярните марки бира може да поевтинеят

Някои от най-популярните марки бира може да поевтинеят след обединението на двете най-големи световни компании в бранша. Това прогнозира в интервю за БНР финансовият анализатор Филип Горхам, който изследва потребителското търсене.

Преди няколко седмици, компаниите "Анхойзер-Буш" и "САБМилер" (Anheuser-Busch InBev и SABMiller) обявиха сливането си. Така някои от най-известните и консумирани световни марки бира ще бъдат обединени под шапката на една компания. След приключването на сделката, което се очаква да стане след около година, обединената компания ще държи около 30 % от пазара на бира в света.

"Потенциално фактът, че много марки се държат от един и същи производител на бира, може да доведе до негово решение да увеличи цените. Все пак не мисля, че това ще се случи. Не бива да забравяме, че тази компания ще бъде следена зорко от антимонополните органи във всички страни", коментира Горхам. "Вече виждаме това в Северна Америка. Вероятно подобно нещо ще се случи и в Европа. Не изключвам дори в Австралия да обърнат внимание на компанията. Ето защо голямо увеличение в цените не може да се очаква. Освен това на бирения пазар има голяма конкуренция с локалните марки, а това изисква и конкурентни цени. Дори трябва да очакваме намаляване на цените на бирата от тази голяма компания, защото колкото по-големи количества материали се поръчват, толкова по-ниска е цената им. Това означава, че техните разходи за производство на бира ще намалеят", каза още финансовият анализатор.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини