Президентът: За мен е повече от важно и прокуратурата да стартира процес на реформа

За мен е повече от важно и българската прокуратура да стартира процес на реформа, заяви във Велико Търново президентът Росен Плевнелиев. Той уточни, че това е необходимо условие за всеобхватност на съдебната реформа. По негови думи прокуратурата не трябва да стои на дистанция от усилията на всички институции в държавата, които работят по реформата на българското правораздаване.

“Още при встъпването си в длъжност, главният прокурор пое ангажимент за реформа и изработи програма за нея. Аз се надявам тя да бъде изпълнена. Ще приветствам всяко усилие за задълбочаване на реформата и за ускоряване на действията”, коментира държавният глава.

Росен Плевнелиев оцени оставката на правосъдния министър Христо Иванов като високо морален акт, какъвто не се вижда често в родната политика. “Той положи много усилия, за да може да се случи тази дългоочаквана реформа. Тя няма как да стане от днес за утре и не е плод на действията на само един министър. Случилото се на второ четене е малка крачка напред, но не е достатъчно. Това не е дълбоката реформа, която очакваме и тя няма да има този устойчив и ефективен резултат”, каза още президентът.

Държавният глава обяви, че очаква съдебната реформа да премине през трето четене, както и ще следи какви промени ще внесе новият екип на правосъдното министерство. “След това като държавен глава ще преценя с какви действия и на база на кои мои правомощия ще допринеса за ускоряването на процеса на реформа, за нейното задълбочаване”, посочи Росен Превнелиев. Президентът обяви, че поема ангажимент пред българския народ, че съдебната реформа няма да приключи с третото гласуване в Народното събрание, а ще намери своята трайна и устойчива реализация.

Държавният глава пристигна във Велико Търново, за да даде началото на дискусия, посветена на стратегическите цели на България до 2030 година. Националният военен университет “Васил Левски” е домакин на четвъртото издание на инициативата на президента „Младежка визия за развитие на България“, която насърчава участието на младите хора в процеса на вземане на решения при определянето на приоритетите за развитие на страната ни. Участниците в дискусията ще коментират със секретарите и съветниците на президента как българските дългосрочни приоритети ще допринесат за постигане на Целите на ООН за устойчиво развитие.

Дебатите ще се фокусират в областта на външната политика, отбраната и сигурността, икономическото развитие, регионалното развитие и инфраструктурата, социалните политики, правните въпроси, образованието, здравеопазването, както и в сферата на духовността и културата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини