Горанов: България харчи по 70-80 млн. лв. годишно за мигрантите

България харчи по 70-80 млн. лв. годишно за мигрантите, които преминават или остават на територията на страната. В тази сума се включва и изграждането на оградата по границата с Турция. Това обяви финансовият министър Владислав Горанов по "Дарик радио".

Той каза още, че в бюджета за 2016 г. е предвиден ликвиден буфер в размер на 2 млрд. лв. Тези пари ще се използват само при кризисни ситуации. Горанов все пак уточни, че не очаква сериозни финансови проблеми през следващата година.

"Пари се взимат на заем, когато не ти трябват, защото когато ти трябват, няма кой да ти ги даде. Именно заради това се взеха нови дългове. От една страна да се покрият депозитите от КТБ, а от друга да има и нещо в резерв", добави финансовият министър.

Горанов не подмина темата с опитите за реформи в различни сектори. Първо засегна тази в МВР, като уточни, че е свършил неговата работа, като е повдигнал въпроса в българското общество. След това продължи с исканията на младите майки за повече пари. Те изразиха желанието си дори и с протест. Министърът уточни, че годишно за тях отиват 800 млн. лв.

"Тези, които най-лошо отглеждат децата си чакат най-много социалните трансфери. Точно с тези трансфери се спекулира и това трябва да се промени", каза още Горанов.

"Всички ключови реформи се отлагат и затова последните години сме сред най-бедните", добави финансовият министър.

Горанов разкри, че не очаква промени във формата на управление. Разкритикува и подалия оставка Христо Иванов, макар и индиректно.

"Твърде дребнаво беше това поставяне на карта съдбата на държавата. Съдебната реформа е много важна, но не трябва да се залага бъдещето на страната заради нея", обяви Горанов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини