На 19 юли 2019 да почерпят

Президентът Радев: За някои е важно да спечелят те, пък ако ще, да загуби цял народ

Токов удар причинил срива на БТВ

БТВ спря за половин час

5G мрежите спъват подслушването на престъпници Европол се жалва, че няма ресурс за битка при новите телекомуникационни системи

Урсула фон дер Лайен заяви, че Европейският съюз не иска твърд Брекзит

Три от три за Хубчев, „Левски“ продължава напред в Европа

Над 100 безплатни културни събития Йорданка Фандъкова представи лятната арт програма на София

Кръводаряване в деня на Левски

Обвинената за подкуп бивша шефка на ТЕЛК-Ловеч е на свобода срещу 3000 лева

Наесен поскъпват ваканциите, купени през туроператори Заради данъчна наредба фирмите фалират или се местят в чужбина

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в петък, 19 юли 2019

Отхвърлиха намаляване на ДДС върху лекарствата

Разследват мним архитект във Велико Търново 60-годишен строителен техник години наред се титулувал без да има ценз

Кадър на ДАНС поема военното разузнаване

Мая Манолова: Думата за 2015 година за мен е „избор“

Думата за 2015 година е „избор“. Това заяви омбудсманът Мая Манолова в обзорното предаване „Годината на Дарик“ по едноименното радио.

„Избор и в личен план. Пред мен стоеше предизвикателството да приключа с един етап от моя живот и от моята кариера, свързан с Народното събрание, с политическите и с парламентарните битки и да избера друга не по-малко важна – битката за правата на българските граждани. Това бе година на избор и за България, защото местният вот даде възможност на хората да вземат едно много важно решение, а именно кого да подкрепят да ги представлява в местната власт. Избор, ако щете, и за най-големия проблем пред България – бежанците. И за тях в личен план дали да останат или да тръгнат. Дали да изберат предизвикателството на неизвестността или да останат по родните си места. Избор и за Европа. Много се надявам изборът, който Европа прави да не е на полето свобода или сигурност, защото това би довело до загуба и на двете“, така обществената защитничка се аргументира, защо за нея „избор“ е думата за 2015 година.

„Сега като омбудсман имам възможността да работя за всички граждани, по техните изключително важни проблеми и мисля, че мога да го направя по-ефективно и с по-добър краен резултат, отколкото в парламента. Силата на институцията, която представлявам е обективността и независимостта – избягването на всякакъв модел на партийно дърдорене или политиканстване“, категорична бе Манолова.

Националната защитничка посочи още, че промени в съдебната система са необходими и че статуквото не произвежда независим съд и бърз процес при прилагане на едни и същи правила за всички граждани.

„В никакъв случай не си представям сезирането на Конституционния съд като импровизирано действие, особено когато става дума за законопроект, с който се променя Конституцията, и особено, когато става дума за толкова основни принципи, какъвто е принципът за независимост на съдебната власт. Имам достатъчно експертиза, на която ще се опра, ако постъпи искане от граждани да сезирам Конституционния съд. Аз неслучайно създадох Конституционен съвет към институцията на омбудсмана, в който се включиха именити юристи, безспорни имена в конституционната материя – това са проф. Огнян Герджиков, проф. Екатерина Михайлова, проф. Васил Мръчков, проф. Евгени Танчев, адвокат Даниела Доковска, Михаил Екимджиев, Борислав Цеков, Александър Кашъмов, адвокат Емилия Недева, проф. Пламен Киров, проф. Красен Стойчев. Това са имена, с които мисля, че когато става дума за важни жалби и сезирания на Конституционния съд биха могли да ми дадат достатъчно добре подплатен съвет“, отбеляза омбудсманът.

„Думата за 2016-та година е „работа“. Мен като национален омбудсман ме чака страшно много работа за защита правата на хората. Започнах битка срещу монополите – Топлофикация, дружествата, доставчици на различни услуги, мобилните оператори, Софийска вода. Започнах битка за правата на децата, особено на тези, които са в институции – те имат нужда от моята подкрепа и от подкрепата на цялото общество. Предизвикателство пред мен, а и пред всички институции, ще бъде опасността „армията“ на социално изключените български граждани да се увеличава. Това е истинската заплаха пред страната“, завърши Манолова.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.