Десислава Танева: Комуникираме с ЕК, за да няма нулева година за улов на калкан

Продължава комуникацията с ЕК, за да няма нулева година за улов на калкан. Това каза пред журналисти министъра на земеделието и храните Десислава Танева, предаде „Фокус”.

“В момента тече активна комуникация с комисията, като финалните преговори ще са в понеделник, по време на Съвета на министрите. Факт е ,че имаме забележка относно контрола върху улова и съществуването на улов, който е напрактика неразрешен и нерегламентиран от квотираната риба. От там идва проблемът. Тези предложения на комисята се основават и на съответните научни анализи за намаляване на запасите в Черно море ”, посочи министър Танева.

„Това не е драма, миналата година също имахме такова предложение за намаляване на квотите – не се получи, преборихме се за оставането”, коментира тя.

Министърът припомни, че сме поели ангажименти относно повишаването на контрола върху недекларирания улов – изсветляването на сектор „Рибарство”, като посочи, че част от тези ангажименти вече са изпълнени, а друга предстои за изпълнение.

Всички тези факти очевидно притесняват ЕК и дават основание за такива предложения, същото е и за Румъния, допълни Танева.

Министърът посочи, че една от родните браншови организации сама е пуснала писмо до ЕК с предложение да има 0 тона квота, но отказа да коментира дали това говори за война между браншови организации.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес