Унифицирани формуляри за услуги публикува общината в Търговище

БМВ се наниза на мантинела, шофьорът без травми

Четири деца загинаха при пожар в младежки лагер в Русия

Доналд Тръмп: Борис Джонсън ще бъде велик

България е дала гражданство на 914 чужденци за година Най-голям брой от тях са руснаци и украинци

ГЕРБ предлага машинното гласуване да остане за парламентарни избори В такъв случай вот с машини няма да има само на местни избори

Поразителната Бела Хадид Неочаквано добра комбинация от палестински и холандски гени

Япония се оплака, че Русия и Южна Корея са нарушили въздушното й пространство

488 са свободните места след VІІ клас след второто класиране в гимназиите в Търновско Четири са закритите паралелки в областта

Скришно назначават директор на Природен парк „Витоша“

Иван Тотев: Очаквам между 8 и 10 номинации за кмет на Пловдив

Кобрата гледа към бой за титлата

Лекари оперираха успешно онкоболна жена

Брад Пит, Леонардо ди Каприо и любовта им към грънчарството

Наркопласьор 6 години бил без лична карта

Радан Кънев: Ако ДСБ реши да остане на власт и не излезе в опозиция, ще подам оставка

Ако ДСБ реши да остане на власт и не излезе в опозиция, Радан Кънев ще подаде оставка като председател на партията. Това обяви самият той в интервю за предаването „Годината“ по Дарик.

„Няма вариант, в който лидерът да е в опозиция, а партията да е на власт. Партията ни ще вземе решение и естествено е, че ако решението на партията е да остане на власт, моето решение ще бъде да отстъпя лидерския пост. До неделя ще е ясно“, подчерта Кънев.

Ако страната ще се управлява от ГЕРБ, ДПС и АБВ без реформи, предсрочни парламентарни избори са по-доброто решение, заяви още съпредседателят на Реформаторския блок. По думите му решението с кого ще управлява ГЕРБ е личен избор на премиера Бойко Борисов. Залогът дали България ще се управлява от бившата тройна коалиция е много по-голям от единството на Реформаторския блок, посочи още Радан Кънев.

„Блокът е само на две години, тройната коалиция дойде на власт през 2005 година и сякаш да не си е тръгвала. Дали ще си тръгне тази коалиция, дали ще си тръгне ДПС заедно с Първанов под ръка от управлението или пък те ще бъдат на власт, но ще имат истинска опозиция, защото видях парламент, в който няма опозиция – доста странна гледка, това решение е много по-важно от единството на една партийна коалиция“.

На въпрос трябва ли да има предсрочни избори, Кънев отговори: „Този въпрос не е към мен. При положение, че ГЕРБ, заедно с ДПС могат да съберат 200 души мнозинство около това да няма реформи, те спокойно могат да дадат отговор на въпроса дали искат предсрочни избори или искат да си управляват така. Много е важна стабилността, но стабилност, при която България не се променя като правосъдие, като икономика, като обществени поръчки, преди всичко като огромна политическа корупция и една партийна партизанска администрация, която смазва под тежестта си цялата държава – това е стабилност, в която не вярвам“.

По думите му ако България продължи да се управлява без реформи, тя ще рухне много тежко: „Ако това е мнозинството в българския парламент, което видяхме в сряда, сякаш да има избори е по-доброто решение. Най-голямата партия трябва да реши действително, защото начинът, по който тръгна тази година на управление, с непрекъснато отслабващ импулс за реформи през цялата година, накрая с кулминацията отказ от правосъдна реформа чрез едно мащабно решение на огромното мнозинство от народните представители, не дава сигнал, че в момента може да се пречупи тази тенденция“.

Парламентът бетонира недосегаемостта и безконтролността на българската прокуратура, коментира още Кънев по повод на приетите конституционни промени. Той бе категоричен, че прокуратурата не работи ефективно и посочи като доказателство липсата и прекратяването на дела за корупция.

„Има едно много добро и едно много лошо решение от гласуването в сряда. Доброто решение е разделянето, което прави съдиите независими от прокурорите и прокурорите независими от съдиите. Прокурорът в Българската конституция е призван и да разследва корупцията на съдиите. Така че и той трябва да е независим, защото както има в България корумпирани прокурори, така има и корумпирани съдии, които също трябва да бъдат под контрол“, подчерта Кънев.

„Следващото решение, преобръщането на юлския компромис – съгласието, което уж имахме над 180 народни представители. Оказа се, че на думата си държат само хората от Реформаторския блок, всички други се отметнаха. Ако има ясна причина за моето решение, че повече в мнозинство с ГЕРБ не мога да бъда, то е как гласуваха ГЕРБ. Защото мен ДПС и АБВ много трудно могат да ме разочароват. Аз съм влязъл в политиката, когато тия хора са били на власт с тройната коалиция. Влязъл съм, за да ги няма, а не за да ги има“, подчерта лидерът на ДСБ.

По думите му с това решение парламентът е засилил напълно безконтролния съветски модел на прокуратура в България, който преди всичко е доказано неефективен.

„Доказаната тежка неефективност, съчетана с политическа рекетьорска роля на прокуратурата в България е абсолютно явна. Ние я бетонирахме, съзнателно, под натиска на същата тази прокуратура, в рамките на сделка с нея, бетонирахме нейния недосегаем, почти божествен статут. Най-силната, най-отговорната институция в държавата е безконтролна“, категоричен бе Кънев.

Той не изключи възможността да се кандидатира за президент дори ако не е лидер на партията: „Това дори би улеснило нещата, защото партийните лидери като се кандидатират за президенти, понякога това се отчита като недостатък. На този въпрос естествено не мога да отговоря лично, защото съм много зависим – зависим съм от тази дясна общност, която желае модерна правова държава“.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.