На 17 юли 2019 да почерпят

ЦСКА прескочи “Титоград”, чака “Осиек”

Украйна арестува хакер, издирван с години от САЩ

Разследват измами с техника за 45 000 евро и 28 800 литра спирт Фирма от Долна Оряховица изпищяла при сделка с трактор от Полша, Захарни заводи попаднали в капан за износ в Италия

74 българи емигрират в Германия дневно Населението й надхвърли 83 млн. души

Ангела Меркел и други европейски лидери поздравиха новия шеф на ЕК Силвио Берлускони пръв стисна ръката на Урсула фон дер Лайен

Рекордьор по смъртност в ЕС остава България Страната ни е на първо място с 1602 починали на 100 000 жители

Урсула фон дер Лайен е новият председател на Европейската комисия

Хакерът отмъщавал за свалянето на Тодор Живков Електронна услуга за връщане на ДДС позволила неправомерния достъп в сървъра

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 17 юли 2019

Санкция до 20 млн. евро грози НАП заради изтеклите лични данни на милиони българи

Арест за 6-ма шефове от фонд „Земеделие” (обзор) Държавните чиновници заподозрени като помагачи на алкохолния бос Миню Стайков

До 30% отстъпка от тол таксата за тирове (обзор) Тестват новата система при максимална цена от 12 ст. за километър

Военно положение заради чумата по свинете България губи стотици милиони лева, ако заразата стигне индустриалните ферми

Гледайте НА ЖИВО гласуването за председател на Eвропейската комисия (ВИДЕО)

От ВСС увериха, че до края на годината няма да има сериозна реогранизация на съдилищата

Среща на членовете на ВСС с магистрати от Велико Търново се проведе вчера в старата столица. В дискусията участваха координаторът на екипа на ВСС Милка Итова, както и членовете на съвета Димитър Узунов и Румен Боев.

На срещата присъстваха над 40 магистрати, сред които председателите и техните заместници на окръжните и районните съдилища и прокурори в апелативен район Велико Търново. Форумът бе част от серията дискусии по повод реорганизацията на съдебната карта, които Висшият съдебен съвет организира във всеки един от апелативните райони в страната и чиято цел е да се обсъдят въпроси, касаещи предстоящите промени.

Акцент на обсъждането бяха докладите за значението на районните съдилища и прокуратури в структурата на съдебната система и критериите за промяна на съдебната карта.

„Бих искала да ви успокоя, че това, което се тиражираше сред медийното пространство, че едва ли не че до края на годината ще имаме готовност и ще правим някакви сериозни реорганизации, закриване на съдилища, драстични съкращения на служители – абсолютно съм категорична, че това няма как да се случи в близко време”, увери присъстващите магистрати Милка Итова още в самото начало на обсъждането. Тя подчерта, че реформата може да бъде извършена по-безболезнено, ако се пренасочат наличните магистрати и служители в по-натоварените съдилища. Тя призова всички председатели на съдилища и прокуратури задълбочено да обмислят ефективното прилагане на тази законова възможност. „Драстичните мерки, като закриване на съдилища, трябва да се случат след сериозно обсъждане и консенсус между всички”, допълни Итова.

Румен Боев представи различните варианти за оптимизация, които могат да се приложат в съдебната система, като анализира и редица практики, прилагани в други държави. „Оптимизирането на дейността ни е неминуем процес”, категоричен бе той, но допълни, че прекрояването на съдебната карта е само един от възможните варианти.

Янко Янев, председател на Апелативен съд Велико Търново и домакин на срещата, представи становището на сформираната по негова заповед работна група, чиято цел бе детайлно да обсъди Доклада за значението на районните съдилища в структурата на съдебната система и критериите за промяна на съдебната карта на районните съдилища. Работната група на съдиите от апелативен район Велико Търново е обединена около становището, че единственият легален критерий, по който ВСС може да създава и закрива съдилища, да променя съдебните райони и седалищата на съдилищата е степента на натовареност.

Съдиите от работната група са категорични, че ВСС следва да изиска от Министъра на правосъдието обосновано становище за съдебната реформа от всеки един съд поотделно и че предложението за закриване на съдилища, следва да изходи задължително от другите власти.

Апелативният прокурор на Велико Търново Огнян Басарболиев заяви, че напълно подкрепя становището на работната група на съдиите и че то важи със същата сила и по отношение на структурите на прокуратурата.

Присъстващите на срещата магистрати бяха обединени, че промяната на седалищата на съществуващите районни съдилища не бива да бъде самоцелна и да изхожда предимно от съображения за бюджетни икономии.
В хода на дискусията бяха коментирани статутите на военните, специализираните и административните съдилища, като част от магистратите изразиха становище, че не следва обсъждането на евентуално прекрояване на съдебната карта да се концентрира изключително върху районните съдилища.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.