От ВСС увериха, че до края на годината няма да има сериозна реогранизация на съдилищата

Среща на членовете на ВСС с магистрати от Велико Търново се проведе вчера в старата столица. В дискусията участваха координаторът на екипа на ВСС Милка Итова, както и членовете на съвета Димитър Узунов и Румен Боев.

На срещата присъстваха над 40 магистрати, сред които председателите и техните заместници на окръжните и районните съдилища и прокурори в апелативен район Велико Търново. Форумът бе част от серията дискусии по повод реорганизацията на съдебната карта, които Висшият съдебен съвет организира във всеки един от апелативните райони в страната и чиято цел е да се обсъдят въпроси, касаещи предстоящите промени.

Акцент на обсъждането бяха докладите за значението на районните съдилища и прокуратури в структурата на съдебната система и критериите за промяна на съдебната карта.

„Бих искала да ви успокоя, че това, което се тиражираше сред медийното пространство, че едва ли не че до края на годината ще имаме готовност и ще правим някакви сериозни реорганизации, закриване на съдилища, драстични съкращения на служители – абсолютно съм категорична, че това няма как да се случи в близко време”, увери присъстващите магистрати Милка Итова още в самото начало на обсъждането. Тя подчерта, че реформата може да бъде извършена по-безболезнено, ако се пренасочат наличните магистрати и служители в по-натоварените съдилища. Тя призова всички председатели на съдилища и прокуратури задълбочено да обмислят ефективното прилагане на тази законова възможност. „Драстичните мерки, като закриване на съдилища, трябва да се случат след сериозно обсъждане и консенсус между всички”, допълни Итова.

Румен Боев представи различните варианти за оптимизация, които могат да се приложат в съдебната система, като анализира и редица практики, прилагани в други държави. „Оптимизирането на дейността ни е неминуем процес”, категоричен бе той, но допълни, че прекрояването на съдебната карта е само един от възможните варианти.

Янко Янев, председател на Апелативен съд Велико Търново и домакин на срещата, представи становището на сформираната по негова заповед работна група, чиято цел бе детайлно да обсъди Доклада за значението на районните съдилища в структурата на съдебната система и критериите за промяна на съдебната карта на районните съдилища. Работната група на съдиите от апелативен район Велико Търново е обединена около становището, че единственият легален критерий, по който ВСС може да създава и закрива съдилища, да променя съдебните райони и седалищата на съдилищата е степента на натовареност.

Съдиите от работната група са категорични, че ВСС следва да изиска от Министъра на правосъдието обосновано становище за съдебната реформа от всеки един съд поотделно и че предложението за закриване на съдилища, следва да изходи задължително от другите власти.

Апелативният прокурор на Велико Търново Огнян Басарболиев заяви, че напълно подкрепя становището на работната група на съдиите и че то важи със същата сила и по отношение на структурите на прокуратурата.

Присъстващите на срещата магистрати бяха обединени, че промяната на седалищата на съществуващите районни съдилища не бива да бъде самоцелна и да изхожда предимно от съображения за бюджетни икономии.
В хода на дискусията бяха коментирани статутите на военните, специализираните и административните съдилища, като част от магистратите изразиха становище, че не следва обсъждането на евентуално прекрояване на съдебната карта да се концентрира изключително върху районните съдилища.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони