МВнР: Няма данни за пострадали българи при земетресението в Албания

Земетресение край Кърджали

Ердоган потвърди готовността на Анкара за военна операция в Северна Сирия

Полицията в Хонконг използва сълзотворен газ срещу демонстранти

Министър Ангелкова: Културно-историческият туризъм е стимул за вътрешните пътувания и икономиката

Иранският външен министър: Не съм сигурен, че можем да избегнем война

Даниел Панов откри уникалния цветен часовник във Велико Търново Съоръжението е дарение от Ротари клуб

Трусовете в Албания напукаха стотици блокове и къщи (ВИДЕО)

Ансамбълът ни спечели сребро във финала с пет топки на световното в Баку

Ердоган: Съветът за сигурност на ООН не може да реши израелския въпрос

Боровинките имат антиракови качества Малките плодчета заслужено са причислени към суперхраните

Започна плановият годишен ремонт на шести блок на АЕЦ „Козлодуй“

Уникален слънчев часовник показва времето в Банско

Вицепрезидентът на 22 септември: Трябват ни същата увереност и воля на дедите ни отпреди 111 г.

Теменужка Петкова: Либерализацията на пазара няма да оскъпи електроенергията

Лиляна Павлова откри официално саниран с европейски средства жилищен блок в Смолян

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, кмета на община Смолян Николай Мелемов, областния управител Недялко Славов и народния представител д-р Даниела Дариткова откриха официално блок „Синчец“, саниран по програмата „Енергийно обновяване на българските домове“, финансирана от Оперативна програма „Регионално развитие“ 2007-2013 г.

В словото си министър Павлова подчерта, че програмата е изключително успешна и в подкрепа на хората, като сериозна социална политика. „Собствениците на санирани апартаменти в Смолян ми споделиха, че разходите за отопление са паднали с 50%. Ако едно домакинство преди санирането се е отоплявало с 10 куб.м. дърва, сега вече се топли с 5 куб.м., което спестява около 400-500лв. на семейство. С 50% по-малко плащат и хората в останалите градове, които се отопляват от ТЕЦ или с електроенергия“, отбеляза министър Павлова. По думите й програмата е много добра за региона, предвид по-дългия отоплителен сезон. Тя напомни, че Смолян е общината с най-много санирани сгради програмата на ПРООН – обновени са 8 сгради с над 20 входа. Към днешна дата по европейската програма „Енергийно обновяване на българските домове“ в Смолян се санират 7 жилищни сгради, а по националната програма има 25 сгради с осигурено финансиране. „Градът е нашия модел, по който развихме европейската и националната програма“ , каза още Лиляна Павлова.

Министърът благодари на всички участници в процеса за перфектно изпълнената работа – на собствениците, на строителите, на надзора, на проектмениджъра и на община Смолян, която е от общините с най-малко проблеми при реализация на програмите.

От 1 януари догодина всички жилищни блокове, проектирани и строени до 1999 г. ще са допустими за саниране по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради, каза пред журналисти министър Павлова. От нова година отпадат и изискванията да са само панелни блокове с над 36 апартамента, а ще са допустими и по-малки сгради. „Програмата е напълно децентрализирана и се ръководи от общините“, каза още министърът и добави, че правителството може да осигури още 1 млрд.лв. за програмата, поради по-големия интерес, който се очаква. Министър Павлова информира, че към днешна дата са одобрени за строително-ремонтни дейности над 1730 сгради, за които е осигурено и финансиране. Над 2400 пък са одобрените до момента блокове в цялата страна. Министърът изрази очакване активната строителна дейност по саниране да започне през април-май догодина. До края на годината ще се извършват само довършителни дейности, а през зимния сезон ще се правят единствено обследвания, одобрения на договори и т.н.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.