Ученик на Чудомир рисува пъстрия живот на Хасково

Изложба с творби на Христо Форев в столичната галерия "Виктория"

За Христо Форев (1927-2005) е по-вероятно да не сте чували. А той е сред известните български рисувачи от поколението, родено между двете войни. Красивият му уютен свят сега е в столичната галерия “Виктория”. В четвъртък в арт салона на ул. “Юрий Гагарин” 22А жк “Изток” бе открита изложбата “Христо Форев - живопис”. До 30 декември там ще останат ранни, непоказвани досега творби на автора.

Портрети, пейзажи и натюрморти; стари къщи, река и море, сезони, цветя, пасторални сюжети... Картините на Форев са пълни с живот и емоция. Дори снегът и “студените” краски при него изглеждат топли. Сякаш в червеното, жълтото и землистото е спряло времето на отдавна забравен свят.

Усетът към багрите на Форев не е случаен. Роден в семейство на абаджии, той пораства в Казанлъшко сред творбите на едни от най-известните ни художници. Негови учители по рисуване в гимназията са Чудомир и Димитър Косев. Именно те откриват таланта му и му дават първия тласък към изкуството. Форев завършва Художествената академия, а после избира да живее Хасково. Там рисува, преподава, създава художествена галерия, а топлината и пъстротата на южния град са неизменна част от картините му.

“Форев има страст към градския пейзаж. За него градската среда е предизвикателство. Подвластен на идеята да улови мига, който никога не се повтаря, той запечатва в картини атмоферата и дъха на любимия град. Търси различните състояния на едни и същи кътчета, рисувайки отново и отново театъра, градската градина, реката”, пише изкуствоведът Павлина Иванова.

Картините се продават, а цените им са от 550 до 1200 лв.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура