Американци хвалят българския филм “Съдилището”

Електронното издание на авторитетното американско киносписание Deadline обръща специално внимание на филма “Съдилището” и на режисьора Стефан Комендарев в своя публикация за предстоящите номинации за “Оскар” за най-добър неанглоезична лента. Сайтът нарежда българската кандидатура сред най-добрите заглавия (19 от общо 81), заслужаващи да влязат в т.нар. кратък списък преди окончателното номиниране.

Deadline подчертава добрите отзиви, които получават “Съдилището”, и темата, която се третира в него. Според изданието българският филм има големи шансове, тъй като представя изключително достоверно наболелия проблем с бежанците. Припомня се, че Комендарев е снимал и три документални филма по темата през последните 13 години.

“Съдилището” е обявен за фаворит за краткия списък наред с датския филм “Война” (представен на фестивала във Венеция), австрийския психотрилър “Лека нощ, мамо”, норвежкия “Вълната” и унгарския Son of Saul (”Златна палма” от Кан). Командарев за втори път се бори за попадане в краткия списък, след като през 2008-а успя със “Светът е голям и спасение дебне отвсякъде”. “Само за нашия филм и за унгарския Son of Saul има по 8 реда. Каквото и да стане, стоим повече от достойно”, написа вчера във фейсбук режисьорът след публикацията в Deadline.

Политическият наблюдател на “Труд” Емил Спахийски е съавтор на сценария за “Съдилището” заедно с Командарев и Марин Дамянов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура