Сезонът за ски в Банско тръгна с нов лифт и 400 оръдия за сняг

Със супермодерен шестседалков лифт, слънчево време, хиляди туристи и изкуствен сняг в Банско откриха новия зимен сезон. Истински сняг няма, но това няма да помрачи желанието на запалените по белия спорт, защото зоната вече разполага с 400 оръдия, които се включват автоматично при минус 3 градуса и покриват 95% от пистите.

По стара българска традиция първо новият лифт бе осветен. След това на него се качиха три ски легенди- Маркус Васмайер, двукратен олимпийски шампион, Марк Жирардели, петкратен носител на световната купа и Петър Попангелов.

С новият лифт от Шилигарника до Тодорка се стига вече за 6 минути, а преди туристите се качваха за 25 минути. "Тук няма да има опашки, за разлика от начална станция на лифта в Банско. Крайно време е да се направи втора въжена линия, която да извозва туристите от курорта до планината", споделиха гости на събитието впечатлени от най-новото европейско съоръжение.

Шестседалковият лифт на Шилигарника е на италианската фирма "Лайтнер" и замести 32-годишната досегашна система. Туристите ще се возят по 2300-метровото трасе, преодолявайки денивелация от 703 метра (началната станция е на 1720 м надморска височина, а крайната - на 2423, само на 323 м от върха).

След освещаването гостите се прехвърлиха на Бъндеришка поляна където по традиция всяка година се дава старт на сезона с демонстрационни спускания и игри с феновете.

Великият германски алпиец Васмайер даде началото под бурни аплодисменти. После спускания направиха Жирардели и Попангелов. Майсторство показаха и децата от школата на „Юлен“.

Маркус Васмайер пък заяви, че за първи път е бил в Банско като коментатор за германска телевизия. "Удивен съм колко много е направено от тогава до сега, Банско е курорт на световно ниво, перфектен е за състезания от най-висок ранг и спортуване“, сподели германецът.

Атрактивна заря сложи началото на сезона и всички си пожелаха да има повече сняг и да няма аварии.

Стотици туристи дойдоха от чужбина

Още в първият ден на старта в Банско бяха дошли стотици чужденци от Англия , Македония, Гърция и Турция. "За съжаление днес откриваме сезона без втора кабинка, тук е кметът на Бурса, дестинацията ни се оформя като една от най-желаните за турските туристи. Как да им обясним защо има опашки и минават години, а не се променя инфраструктурата“, каза кметът Георги Икономов. На пистата дойде и спортният министър Красен Кралев, затова и градоначалникът веднага му заръча да постави сериозно въпроса пред правителството за втората кабинка.

Попитан дали протестите на еколозите пречат на развитието на Банско директор „Маркетинг“ на курорта Иван Обрейков обясни, че това е основна спирачка. И добави,че трябва да се седне на една маса с тях и да се разговаря, както и с кабинета в името на бъдещето на зимния туризъм в България.

Министър Кралев: Има голяма нужда от обновяване на спортната инфраструктура

„България има голяма нужда от обновяване на спортната инфраструктура, но всичко трябва да бъде в рамките на закона – каза на пресконференция Красен Кралев, министър на младежта и спорта. - Излишно е да се внася постоянно напрежение в отношенията между природозащитниците и зимните курорти. Крайно време е всички заинтересовани страни да седнат и да се разберат как ще продължава развитието на зимните спортове и на туристическата индустрия, която е свързана с тях.“

Освен това стана ясно, че Министерството на младежта и спорта ще подкрепя зимните спортове като ски и биатлон не само заради международните им успехи, но и заради голямото им социално значение.

Министър Кралев подчерта отличната работа по програмата „Научи се да караш ски“, която се реализира от министерството и Българска федерация по ски. Над 20 000 деца са обучени по нея, като процентът на тези, които остават в спорта, е над 20.

Иван Обрейков, шефът по маркетинга на Банско, пое ангажимент курортът да приеме проекта на Виктор Жеков за построяване на тренировъчно трасе за бордъркрос. Кралев допълни, че на Боровец пък ще бъде направено трасе за летен биатлон, което в момента много липсва на федерацията по този спорт.

„Като скиор пожелавам на всичките ни курорти една добра и снежна зима, защото да си министър е мандатна длъжност, а ще съм скиор и ще обичам планината цял живот“, завърши Кралев.

Откриха приемна за защита на потребителите

В деня на старта на сезона за първи път в Банско бе открита и приемна за защита правата на потребителите. Председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов заяви пред кмета на града и гостите, че неговите служители ще присъстват активно в курорта и ще правят проверки на хотели и други обекти, за да се гарантира нивото на услугите.

През миналия сезон Банско е посетен от около 500 хиляди туристи, а курортът за трета поредна година беше обявен за най-добра ски дестинация в България.

Цените са без промяна - еднодневната лифт карта е 59 лева, но всички деца до 7-годишна възраст ще се возят за левче, а семейните сезонни карти са по-евтини с 35% от обикновените пакети.

На 15 декември пристигат командировани полицаи, които ще следят за обществения ред в града. Кметът Икономов сподели, че тази година се очаква повишение на туристите с около 10% в сравнение с миналата. "Туристите преди време бяха основно англичани и руснаци, а сега вече са гърци, румънци, сърби, македонци. Надяваме се турските туристи да заемат своето много достойно място, като те всяка година се увеличават", уточни Икономов.

Преките приходи в местната хазна на община Банско за 2015 година само от туристически данък са 650 хиляди лева. До края на годината се очакват общо над 1 милион посетители. Това разкри на пресконференция кмeтът на общината Георги Икономов и припомни стара своя иде за законодателна промяна. Тя е за излизането на "светло" на нощувките чрез скачване на информационните системи на всички места за отдих с НАП и общината. Което освен полза за местния фиск, би било полезно и за органите на МВР във връзка с осигуряването на обществения ред. Градоначалникът успокои всички жители и гости на града, че рехабилитацията на водната мрежа няма да повлие за нормалното протичане на сезона.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт