Саудитските жени гласуват за пръв път

Избирателните секции в Саудитска Арабия затвориха и така завърши един исторически ден, в който жените за пръв път взеха участие в изборите в кралството, като така бе направена още една стъпка в посоката на реформиране на една държава, която все още има много консервативни закони като забрана на жените да шофират, пише The Washington Post, цитиран от "Фокус".

Местните избори в кралството също така за пръв път включваха жени-кандидати, общо повече от 950, виждани от много жители на Саудитска Арабия като пионери, но също и отхвърлени от радикалните ислямисти като неподходящи да изпълняват обществени функции.

Секциите затвориха точно преди залез и вечерните молитви. Пълните резултати се очакват в неделя.

Изборите са виждани като умерена – но важна – стъпка в отварянето на пътя на саудитските жени към една по-значима обществена роля, въпреки огромния брой други ограничения, включително единствената в света забрана на жени да шофират.
„Това определено би могло да отвори вратите за още реформи“ – заяви Халид ал Дахил, професор по политическа социология в университета „Крал Сауд“ в Рияд – „Това е голямо нещо, важен момент. Но по същото време, той е посрещнат с безразличие“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят