Бездомници оцеляват в изоставена будка за билети

Как се живее в изоставена будка за билети и защо двама души избраха да оцеляват без стени, без прозорци и без врата, вместо в топла стая през зимата? С тях се срещна екип на „Събуди се” на Нова тв.

Много влакове са отпътували, откакто будката е спряла да продава билети. Вместо весели тълпи към стадион „Пловдив”, сега тя посреща бездомници. Увита в одеяла, вместо в шарени афиши. Одеяла, които топлят точно колкото мечтата за дом и уют на Валя Мутафова и на нейния спътник Николай Николов. От три месеца двамата споделят общата си мечта под покрива на будката и са готови да я отстояват с цената на живота си. По-точно на това, което им е останало от него.

По пътя обаче и двамата губят свободата си. Той в затвора за кражби, а тя в психиатрията. За Валя диагнозата на специалистите е, че тя не е опасна за околните, но не може без подкрепа. Каквато и да е покъщнината обаче, битката на Валя и Николай със студа е обречена. Колкото са градусите навън, толкова са и в будката. Социалните им предлагат топла стая за зимата, но досега Валя упорито отказва.

Логиката на Валя е никой не може да я приюти насила. Общината обаче и не може да я остави в будката. Валя иска с Николай да се нанесат в общинско жилище, каквото тя е имала до 2007 година, но го е загубила заради неплатени наеми и сметки. Не може да получи ново преди да се разплати. А тя е натрупала 4000 лева дълг - вече непосилен за пенсията й от 124 лева. Общината няма да й го опрости, защото законите са за всички.

Междувременно будката на Валя и Николай трупа популярност в интернет. Валя получава обаждания от Италия и Германия, диктува банковата си сметка и се надява помощта, която й предлагат по телефона, да изпревари зимата. Както и никой да не се изкуши да претършува будката. Валя е с бронхиална астма, Николай - с туберкулоза. За тях студуването между одеялата е единственият им начин да изкупят грешките си дотук.

Отидат ли в приют - край на състраданието към тях и край на мечтата им за истински дом. Тази убийствена логика обаче общината и социалните няма да приемат. Затова е време тримесечният й пост в будката да свърши в центъра за временно настаняване. Разделяме с Валя и Николай с покана да ги посетим в новия им дом.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини