Руски и турски кораби едва не се удариха в Егейско море

Екипажът на руския стражеви кораб „Сметливи“ е предотвратил сблъсък с турски риболовен кораб в северната част на Егейско море, съобщава РИА Новости, позовавайки се на информация от руското министерство на отбраната.

„На 13 декември екипажът на руския стражеви кораб „Сметливи“, намиращ се на 22 километра от гръцкия кораб Лемнос в северната част на Егейско море. е предотвратил сблъсък с турски кораб“, пише в съобщение на министерството. Във връзка с инцидента заместник-министърът на отбраната на Русия Анатолий Антонов е извикал военното аташе към турското посолство в Москва.

Сутринта екипажът на закотвения „Сметливи“ е забелязал на около километър от себе си турски кораб, приближаващ се към него. Въпреки многобройните опити на руския екипаж, турският риболовен кораб не се е свързал с него по радиото и не е отговарял на визуалните сигнали и на сигналните ракети. При приближаването на разстояние от около 600 метра към турския кораб от руска страна, с цел недопускане на сблъсък между съдовете, е било използвано огнестрелно оръжие.

Според руското министерство на отбраната веднага след това турският кораб рязко сменя курса си и отново невлизайки в контакт с руския екипаж, продължава нататък.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят