Най-малко трима души загинаха при катастрофа на малък самолет в Германия

Извадиха варели за опасни химикали от река Марица

ТИР разпиля дини на АМ „Марица“, след като се удари с лека кола

Христо Стоичков: ЦСКА ще има нов стадион!

64-годишен мъж е с опасност за живота след катастрофа край Разград

Хакери разбиха официалния профил на лондонската полиция в Twitter

Пътници в лондонското метро пострадаха след разпръскване на сълзотворен газ

Софийските бани – призрачни сенки от миналото Три десетилетия управниците на столицата спаха като къпани

Премиерът Борисов ще подкрепи кандидатурата на Кьовеши за европейски главен прокурор

Столичната библиотека представя документална изложба

Вучич: Оставката на Рамуш Харадинай е политически трик

Актрисата Мария Бакалова, участвала в хитовата лента “Бащата”, пред “Труд”: Филмовата индустрия у нас се подобрява ежедневно

КЗП: Купувайте надуваеми предмети за плажа само от сигурни магазини

Откриха ново огнище на африканска чума в свинекомплекс в русенско село

Лондон: Британските кораби да избягват Ормузкия проток

Икономическият и социален съвет: Малките фирми заплашени от борсата за ток

Над 40% от българите не са в състояние да поддържат топли жилищата си през зимата.

Малките фирми няма да могат да понесат увеличението на цената на тока с 20%, ако настъпи такова след либерализацията на енергийния пазар. Това алармираха вчера от Икономическия и социален съвет.

България е една от последните държави, която либерализира енергийния си пазар. Цените на еленергията през първите години на либерализацията в другите държави е покачена до 15-20%”, аргументира се лидерът на КНСБ Пламен Димитров.

Какво ще се случи с общинските болници и училища, които нямат гъвкавост в бюджетите си, с ВиК дружествата, попита той. Енергийните помощи ще трябва да са в пъти по-големи като обхват, ако цената на енергията скочи, само социални помощи няма да решат проблема, добавиха от КНСБ.

От Икономическия и социален съвет посочиха, че преди либерализирането на енергийния пазар е необходимо да се дефинира понятието “енергийна бедност”, да се анализират явлението и обхватът му за България и да се създаде национална стратегия за защита на най-уязвимите потребители.

“Обхватът на енергийно бедните домакинства у нас е значителен. По данни на Евростат през 2014 г. тези, които не могат да поддържат жилището си достатъчно топло в България, били 40,5%, което в абсолютни числа е около 2 900 000 души. За сравнение, енергийни помощи в момента получават под 300 000 души”, посочи Любен Томев, директор на Института за социални и синдикални изследвания. Световната здравна организация препоръчва 21 градуса да е температурата в основната стая за живеене и по 18 градуса в останалите стаи.

Затова от института настояват за спешна среща с вицепремиерите Томислав Дончев и Ивайло Калфин, както и с министрите на енергетиката и на икономиката. Председателят на съвета проф. Лалко Дулевски добави, че европейските институции имат отдавна изразени позиции за мерки за преодоляване на трите основни фактора за енергийната бедност – остарелия и енергийно неефективен жилищен фонд, ниските доходи и непрекъснато нарастващите енергийни цени.

МЕРКИ

Жилището под наем само ако е изолирано

Една от мерките срещу енергийната бедност е въвеждането на стандарт за топлинна изолация на жилищата. Само апартаменти, които го покриват, да могат да се отдават под наем, предложиха от Икономическия и социален съвет.

Друга идея е всички търговци на ток да публикуват цените си в единен калкулатор, за да получат лиценз за дейността си. Така хората ще имат достъп до обективна информация и пазарът ще бъде прозрачен, каза Богомил Николов от Асоциация “Активни потребители”.

Той обяви, че ще организира т.нар. колективни превключвания – когато групи хора от над 1000 души решат да сменят доставчика, тогава търговците да наддават за тях, като смъкват цените.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.