Вестник „Труд“ с награда за рицарска позиция

Тамплиерите присъдиха високи отличия

В събота вечерта в столичния хотел “Маринела” (бивш “Кемпински- Зографски”) се проведе осмият коледен благотворителен бал на тамплиерите. Над 350 рицари и дами от цялата страна се събраха на бляскаво тържество, на което по традиция се присъждат две големи отличия.

Голямата награда “Рицар на годината” получи вицепрезидентът Маргарита Попова. Призът е израз на признание от страна на Ордена на тамплиерите и се връчва на личност, която олицетворява идеала за честност, родолюбие и благородство.

Втората голяма награда бе присъдена на вестник “Труд”. Чрез нея Орденът на тамплиерите, който е член в ООН, номинира българска неправителствена организация, която е пример за достойнство, прозрачност, честност, запазване и защита на християнските ценности. Номинацията ще бъде представена в ООН, където ще се състезава с предложения на други организации. Самото номиниране на вестник “Труд” е изключително признание за екипа на вестника, за неговия дългогодишен труд и доказана морална устойчивост и служба на гражданското общество. Наградата бе връчена на главния редактор на вестника Петьо Блъсков. Получавайки я, той се обърна към тамплиерите с пожелание от пазители на храма, такива каквито са били и продължават да бъдат, да станат и пазители на храма на човечността в съвременното общество.

В своето слово г-жа Маргарита Попова пожела на тамплиерите да мислят и работят за България. Да помагат за разрешаване на конфликтите и да пазят християнските ценности. Вицепрезидентът поздрави журналистите от вестник “Труд” за обществената им позиция по актуални и наболели въпроси. И специално отбеляза заслугата на целия колектив на вестника, който дълги години работи и спомага за развитието на нашето общество.

Специален гост на събитието беше Великият приор на Сърбия Драготин Загорац. Както всяка година, така и през тази традиционният бал на тамплиерите бе почетен от представители и на други тайни организации у нас. Като Пламен Матеев - Велик майстор на Ложата на Старите свободни и приети зидари, Володя Лозанов - Стар Велик майстор на масоните, представители на смесеното масонство, на Зонта клуб, Ротари клубовете и други организации. Сред гостите бяха и бизнесменът Стефан Шарлапов, певецът Орлин Горанов и др.

В благотворителния търг бяха разпродадени над 20 произведения на изкуството - пластики, картини, икони, уникални книги. Събраните средства ще отидат във фонд “Даровити деца”. Тази година на 1 юни бяха наградени пет деца от цяла България, спечелили конкурса за детска рисунка “Рицарят в мен”. Те получиха по едногодишна стипендия. Идната година ще има и конкурс за есе на тема “Рицарска постъпка”.

Последният благотворителен бал се различаваше с по-голямата активност при търга. Събрани бяха около 17 хил. лв. В навечерието на Коледа тамплиерите бяха обединени около християнската кауза и желанието да правят добро.

Историята на Ордена на рицарите тамплиери в България започва през 2001 г., когато първите българи са посветени в рицарство в Австрия, Сърбия и Италия. На 18 август 2008 г. Велик приорат България е приет за пълноправен член на Ордена на рицарите тамплиери на Йерусалим - неправителствена организация със седалище в Женева, която има специален консултативен статут към ООН и член на Международното бюро за мир. Основните цели на ордена са да насърчава и популяризира християнската хуманитарна и благотворителна дейност и всичко, което допринася за духовното и морално укрепване на човека и обществото. Да изследва и поддържа заветите и идеалите на древното рицарство.

Да подпомага за разширяване диалога между различните християнски деноминации и чрез контакти с различните вероизповедания да спомага за намаляване на напрежението на верска основа. Велик приорат България е регистриран като неправителствена организация с идеална цел. Членовете на Велик приорат България са изявени и достойни християни - българи, руснаци и украинци, доказали се в обществото. Част от тях участват в комисии в постоянните представителства на ордена към ООН - в Женева, Виена и Ню Йорк.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини