Бойко Борисов: Радан се готви за президентски избори (обзор)

“Става ясно, че човекът, към когото винаги съм имал много приятелско отношение - Радан Кънев, започва предизборна кампания за президентските избори. Стабилността от моя страна няма да бъде нарушена, а и нищо не го налага.” Така премиерът Бойко Борисов коментира на третия ден от събитията решението на ДСБ да излезе в опозиция, а на Петър Москов - да остане министър. Премиерът дори намекна, че е можело да се водят разговори с РБ за обща президентска кандидатура. И добави: “Разбира се, пожелавам им успех, ако това им е тактиката, но никога не трябва, ако сме истински родолюбци, бащи или майки и всеки, който както се чувства към хората, избрали ни на тези постове, да залагаме човешки съдби, да залагаме стабилността и ако щете, цялата държава заради една или втора лична амбиция.”

Министър-председателят обяви, че е говорил с всичките си министри, които са по-свързани с РБ, “защото през това време, което сме работили, те винаги са били мои и аз техен - били сме един много добър екип”. Борисов разказа дори, че областният управител на София Веселин Пeнев му се е обадил да каже, че “ако нямам някакви претенции към него - искат всички да си работят, защото това са човешки съдби, много хора”.

Борисов остави РБ да кажат дали заедно остават във властта и заяви, че се “надява на разум, мъдрост, да премислят и нека мине емоцията им. И добави: “Фактът, че министрите пред мен заявяват, че продължаваме, ме кара да бъда спокоен, че това, което сме захванали, ще успеем”.

Петър Москов:

Важно е да няма предсрочни избори

“Всеки от нас има ясно поети ангажименти. За мен възможността правителството да продължава реформаторските си политики там, където е възможно, е от първостепенна важност”, заяви здравният министър Петър Москов, след като стана ясно, че остава на поста. По думите му е важно България “да не бъде изправена пред ситуация за възможни предсрочни парламентарни избори”, каза той пред “Труд”. Той благодари на лекарското съсловие за подкрепата и нарече решението си “дълбоко осъзнато”.

ГЕРБ оглеждат и професор за правосъден шеф

ДСБ окончателно реши да излезе в опозиция, а от думите на зам.-председателя на партията Атанас Атанасов се разбра, че може и да се раздели с РБ. “Ако останалите партии от РБ откажат да подкрепят ДСБ в оттеглянето на доверието от правителството на ГЕРБ, ще ни се разделят пътищата, защото ДСБ претендира да са негови идеите на коалицията и иска да ги защитава, но няма да участва в имитации за пред Европа”, обяви той пред БНР. На Атанасов е и втората оставка - той напуска шефския пост в комисията по вътрешна сигурност в парламента.

Още не е ясно дали други кадри на ДСБ ще последват примера. Партията има областни управители в Сливен и Видин, както и други позиции във втория ешелон на властта.

РБ ще решава във вторник съдбата на парламентарната група, а днес това ще направи партията на Меглена Кунева - ДБГ. Засега настроенията са коалицията да остане в управлението въпреки решението на ДСБ.

Във вторник се очакват и преговори с ГЕРБ кой да бъде новият правосъден министър на мястото на подалия оставка Христо Иванов, стана ясно от изявление на Бойко Борисов.

Очаква се РБ да откаже да номинира човек, въпреки че за мястото се спрягаше вицепремиерът Кунева. В ГЕРБ оглеждали поне две имена, научи “Труд”. Сред тях е бившият шеф на парламента и професор по право Огнян Герджиков, въпреки че към момента не са били проведени разговори. Друг вариант, обсъждан в края на миналата седмица, е зам.-шефът на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество Иво Иванов. Говори се и за началника му Пламен Георгиев, който бе зам.-министър на правосъдието в предишния кабинет “Борисов”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика