Набихме Франция към медалите в Минск

Цигулката и палитрата на Никола Гюзелев стават част от експозицията на Исторически музей-Павликени

„Телетол“ с обвинения срещу АПИ заради електронните винетки

Дипломати гостуваха на кмета на Върбица Общината рекламира минералните извори пред англичани

4 г. бияч се укрива от правосъдието Задържан е във Варна

Орлин Павлов показа дъщеря си (СНИМКА)

Немска овчарка нахапана до смърт от ловни и улични кучета

“Левски“ гледа към грък и белгиец

Министър Владислав Горанов: Преди края на годината може да влезем в чакалнята на Еврозонатата

Бесни жени пращат на съд двойника на Меси

Хорът на варненските момчета и младежи ще изнесе юбилеен концерт

БАБХ изтегли от пазара „салатени миксове“ с неразрешени съставки

Премиерът Борисов: Само на КПП-то между САЩ и Мексико има повече трафик, отколкото между България и Турция Зоран Заев не успя да дойде на Икономическия форум в Пловдив

Арестували Майкъл Рапапорт за преследване на колежка

Новакът „Арда“ (Кърджали) с три трансфера

Слух поправя конституцията

Версия, че преди последното трето четене на промените в конституцията може да се промени отново разпределението на силите в двете колегии на Висшия съдебен съвет – съдийска и прокурорска, се появи преди заседанието на ресорната комисия днес.

За опцията първи намекна лидерът на ДСБ Радан Кънев, а депутати от мнозинството не отрекоха, че тази опция се е обмисляла. Идеята била избраник от комисията за конституцията да предложи първоначалния вариант на квотите на парламента и магистратите в колегиите. Това значи парламентарната квота в прокурорската колегия да се увеличи с 1 член, а в съдийската – да се намали с 1 член за сметка на броя на съдиите – текст, отхвърлен на второ четене. Заради отхвърлянето на тези текстове правосъдният министър Христо Иванов подаде оставка, а тъмносините излязоха в опозиция.

Според юристи обаче дори да има опит да се “поправи” гласуваното на второ четене, няма процедурна възможност за това. Причината е, че според практиката и правилата за промяна в конституцията, приети от Народното събрание, между второ и трето четене на конституционни промени могат да се правят само “редакционно-технически” поправки в текстовете. Промяната на числата обаче не била техническа, а смислова редакция, обясни пред “Труд” един от юристите в парламента.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.