Руски боен кораб гърми предупредително по турска гемия

С “пагубни последствия от безразсъдни действия” срещу руския военен контингент, който се бори срещу тероризма в Сирия, бе заплашена Турция след инцидент вчера в Егейско море.

Стражевият кораб “Сметливи” от руския Черноморски флот бил принуден да произведе предупредителни изстрели, след като към 8,03 ч турско рибарско корабче го приближило опасно и не отговорило на сигналите за връзка. Това станало на около 22 км от бреговете на гръцкия о. Лемнос.

Според ТАСС турският съд бил забелязан, когато бил на 1 км от бойния кораб, а когато достигнал 600 м, от “Сметливи” стреляли предупредително с леко оръжие. Чак тогава турците сменили рязко курса и преминали на около 540 м от руснаците, без да отговорят на позивите за комуникация.

В министерството на отбраната в Москва спешно бе привикан турският военен аташе контраадмирал Ахмет Гюнеш, където бил нахокан за “провокацията”. Междувременно генщабът в Анкара забрани на турските военни да посещават Русия по време на отпуск.

В събота хиляди иракчани протестираха в Багдад и Басра срещу турското военно “нахлуване” в тренировъчна база за кюрдски бойци край Мосул. Демонстрантите тъпкаха с обувки плакати с лика на турския президент и скандираха: “Смърт на Турция! Смърт на Ердоган!”

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят