Над 1000 пожарникари се борят с горски пожар в Португалия

Златотърсачът Любо – живот сред канибали и крокодили Нашенецът върти бизнес за милиони с машини за добив на “жълтата валута” в Папуа Нова Гвинея

Венцислав Караджов: Не е възможно с изтеклите данни на хората да се теглят бързи кредити или да се извършват банкови операции

Шазел режисира Ема Стоун и Брад Пит Във филм за стария Холивуд

“Бритиш Еъруейс“ и „Луфтханза“ прекратиха временно полетите си до Кайро

Емирът на Катар пристигна на Закинтос, размразяват инвестицията на арабския магнат от 2 милиарда евро

Външният министър на Иран разкритикува „икономическия тероризъм“ на САЩ

Защо няма вече джентълмени?

Намаляват с 22% имотния данък в Гърция и данъците, касае и българи

Нелегални мигранти атакуваха границата с Мексико

Горещините в САЩ и Канада взеха три жертви

В Украйна избират нов парламент

Великобритания налага санкции на Иран заради задържания танкер

Зодиите и измамите

На 21 юли 2019 да почерпят

Котел не си дава съда и прокуратурата

Кметът на Котел Коста Каранашев, председателят на общинския съвет Христина Чолакова и целият местен парламент се обявиха категорично против намеренията да бъдат закрити Районния съд и Районната прокуратура и поделянето насъдебния район между Сливен и Омуртаг.

В остра декларация, приета на последното заседание на общинския съвет, се посочва, че закриването на съда и прокуратурата „ще доведе до дефицит на държавност в общината“. Нещо повече: „предвид спецификата на община Котел, подобно решение на практика би лишило хората напълно от възможността да ползват правораздавателната система“.

Съдебният район на Районен съд Котел съвпада с административните предели на Община Котел, която е с население 19 000 души и с територия 858.1 кв.км. Община Котел, сравнена с останалите 265 общини в България, се нарежда на 15-то място по критерия територия. В общината има 22 населени места от които 21 села и един град –Котел, като по-голямата част от територията на общината е планински терен. В равнинната част са разположени само три села.

Придвижването на гражданите, най-вече от селата в планинската част, било до Омуртаг, било до Сливен, би им създало редица усложнения – се посочва още в декларацията. Разстоянията до двата града са големи, няма удобен транспорт.

А до Сливен пътуването се увеличава с още 15 км заради пропадналия републикански път през местността Карандила.

„Не следва да се пренебрегва и факта, че община Котел е изостанал в икономическо отношение район, с висока безработица, която за първото шестмесечие на 2015 г. е 40.27 % със смесен етнически състав“ – се изтъква още в декларацията. Освен това за нотариални сделки или за удостоверения за тежести върху имотите жителите ще трябва да пътуват най-малко два пъти до Сливен или Омуртаг, с което разноските за прехвърлянето на един земеделски имот, например, ще надхвърлят цената на имота.

Двама съдии и двама прокурори работят в Районния съд и Районната прокуратура в Котел. Декларацията е изпратена до парламента, правосъдното министерство, Висшия съдебен съвет, омбудсмана и др.институции.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.