Меркел: Искаме чувствително да се намали броят на пристигащите бежанци в Германия

Германскаият канцлер Ангела Меркел каза, че иска "чувствително да намали" броя на бежанците, идващи в Германия, предаде Ройтерс. По този начин тя даде знак за възможен компромис към критиците на политиката ѝ на отворените врати от нейния Християндемократически съюз (ХДС) преди започващия днес партиен конгрес.

"Решени сме чрез ефикасни мерки чувствително да намалим притока на кандидати за политическо убежище и на бежанци. Ако сегашният приток продължи, то би било пряко сили за държавата и обществото дори в страна като Германия", каза Меркел.

Канцлерът, чиято популярност спадна заради подхода ѝ към бежанската криза, каза, че думата "ограничение" не присъства в главната резолюция на ХДС, която ще бъде обсъдена на двудневния конгрес в Карлсруе.

По думите ѝ в ХДС има широка подкрепа за нейната стратегия за намаляване на броя на бежанците.

Това включва сътрудничество с Турция за борба с контрабандата на мигранти, подобряване на ситуацията в сирийските бежански лагери в Турция, Ливан и Йордания и засилване на контрола по външните граници на Европейския съюз.

Критиците на Меркел искат тя да намали броя на пристигащите бежанци преди изборите в три германски провинции. По думите им начинът, по който се реши бежанската криза може да застраши надеждите ѝ да се кандидатира за четвърти мандат през 2017 г.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят